Το 1952, ετοιμοθάνατοι καρκινοπαθείς έφευγαν μαζικά από τα νοσοκομεία και έτρεχαν στα βουνά για να μαζέψουν ρίζες πικραγγουριάς. Πίστευαν ότι πίνοντας το αφέψημα του φυτού, θα νικούσαν τον καρκίνο.

Ο μύθος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε χωριό της Ηλείας, όταν μια γυναίκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο όγκος που είχε στην κοιλιά της εξαφανίστηκε μέσα σε 10 ημέρες, πίνοντας χυμό πικραγγουριάς.

pikraggouria

Μέσα σε λίγες μέρες, η αντικαρκινική θεραπεία με το φυτό εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η πικραγγουριά μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και παντού εμφανίσθηκαν θεραπευμένοι καρκινοπαθείς, που έπιναν το αφέψημα.
Σύντομα, το φυτό χρησιμοποιούνταν για πάσα νόσο.
Ακόμη και οι καραφλοί έτριβαν αλοιφή πικραγγουριάς στο κεφάλι τους, για να βγάλουν μαλλιά.
Οι κλινικές άδειαζαν, γιατί ο κόσμος προτιμούσε να πιεί την πικραγγουριά, από το να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο ιατρικός κόσμος είχε διχαστεί, καθώς υπήρχαν γνωστοί γιατροί της εποχής που υποστήριζαν δημόσια τις θεραπευτικές ιδιότητές της!

Σύντομα όμως, αποκαλύφθηκε ότι η πικραγγουριά, όχι μόνο δεν είχε θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά μπορούσε να γίνει επικίνδυνη για την υγεία.
Κάποιοι ασθενείς πέθαναν, αφού ήπιαν το αφέψημα. Τότε προκλήθηκε σάλος.

Οι ελάχιστοι γιατροί που υπερασπίστηκαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της πικραγγουριάς, πέρασαν από τα πειθαρχικά συμβούλια του υπουργείου και των ιατρικών συλλόγων τους.

Τελικά, οι γιατροί που ενεπλάκησαν, συνέχισαν κανονικά τη δραστηριότητά τους και η ελπίδα για την πικραγγουριά, μετά από λίγο, έσβησε.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», τον παροξυσμό που δημιούργησε η «φήμη» της πικραγγουριάς και τις ιστορίες ασθενών, που ήπιαν το αφέψημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here