1966: εκπαίδευση αναγκαστικής προσθαλάσσωσης.
Οι αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος Apollo 1, Edward White , Roger Chaffee και Virgil Grissom, δοκιμάζουν τη μεταλλική κάψουλα έκτακτης προσθαλάσσωσης σε μία πισίνα, στην αεροπορική βάση Ellington Field κοντά στο Χιούστον του Τέξας.
Δυστυχώς η άσκηση αυτή αποδείχθηκε μάταιη, καθώς και οι τρεις αστροναύτες δεν έφτασαν ποτέ στη Σελήνη, αλλά έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά σε δοκιμαστική εκτόξευση.
Τα τρία μέλη του πληρώματος του Απόλλων 1 πέθαναν σε δυστύχημα σε δοκιμές στο έδαφος.
Τα τρία μέλη του πληρώματος του Απόλλων 1 πέθαναν σε δυστύχημα σε δοκιμές στο έδαφος.


Ιανουάριος 1967

Η προγραμματισμένη πτήση ήταν για τις 21 Φεβρουαρίου 1967, αλλά κατά τη διάρκεια ενός δοκιμαστικού ρουτίνας στο ακρωτήριο Κανάβεραλ έγινε το μοιραίο ατύχημα. Όταν οι αστροναύτες μπήκαν στο Apollo παρουσιάστηκαν τα προβλήματα.
Ο επικεφαλής Grissom ανέφερε μια παράξενη μυρωδιά και πρόβλημα στην παροχή οξυγόνου, καθώς και στο σύστημα επικοινωνίας.
Λίγο αργότερα ακούστηκε η φωνή πιθανόν του Chaffee να φωνάζει «φωτιά» !
Στη συνέχεια ο White το επιβεβαίωσε: «φωτιά στο πιλοτήριο»

Η διαδικασία εκκένωσης προβλεπόταν στα 90 δευτερόλεπτα, αλλά στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Σύντομα πυκνός καπνός έβγαινε από το Apollo. Προκλήθηκε πανικός και στην ομάδα εδάφους που παρακολουθούσε την διαδικασία, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

apollo-1-fire-593x400
Το πόρισμα
Όταν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους αστροναύτες ήταν πλέον αργά. Οι ιατροδικαστές απεφάνθησαν ότι ο θάνατός τους επήλθε σε λιγότερο από ένα λεπτό από ασφυξία, αλλά δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το ποσοστό των εγκαυμάτων πριν από τον θάνατο.
Ο εξονυχιστικός έλεγχος που ακολούθησε οδήγησε σε πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις στα συστήματα των θαλαμίσκων της σεληνάκατου.

Ο επικεφαλής του Apollo, Grissom, είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη αποστολή με το όνομα Mercury που ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα . Όταν έχασε τη ζωή του ήταν 40 ετών. Ο Chaffee υπήρξε διακεκριμένος πιλότος και μηχανικός της NASA και χάθηκε στα 31 του χρόνια. Ο White ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε βόλτα στο διάστημα. Όταν συνέβη το δυστύχημα ήταν 36 ετών.
Ο στόχος του διαστημικού προγράμματος εκπληρώθηκε στις 20 Ιουλίου 1969 όταν οι αστροναύτες του Απόλλων 11 προσσελήνωσαν την σεληνάκατο τους και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που περπάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης .

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here