Ήταν το 1988 όταν διοργανώθηκε ο διαγωνισμός ομορφιάς «Moscow Beauty».  Ήταν τα πρώτα καλλιστεία στη Σοβιετική Ένωση,  σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την απαγόρευσή τους.

Ο διαγωνισμός για την «Μις Μόσχα» χρηματοδοτήθηκε από περιοδικό μόδας. Οι διοργανωτές αγνόησαν τις προδιαγραφές που ίσχυαν στα διεθνή καλλιστεία και επέτρεψαν σε όποιο κορίτσι ήθελε, να πάρει μέρος.
Τα περιοδικά της εποχής έγραφαν: «Η περεστρόικα έδωσε το δικαίωμα σε κάθε όμορφη γυναίκα ή σε κάθε γυναίκα που θεωρεί ότι είναι όμορφη, να έρθει εδώ και να δείξει τον εαυτό της».
Ο διαγωνισμός ομορφιάς πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση διήρκεσε 10 ημέρες!

Ο διαγωνισμός ομορφιάς χρηματοδοτήθηκε από περιοδικό μόδας

Περισσότερες από 1500 κοπέλες πήραν μέρος στον πρώτο γύρο των καλλιστείων.
Η συμμετοχή σε διαγωνισμό ομορφιάς εκείνη την εποχή σήμαινε, ουσιαστικά, ότι τα κορίτσια πήγαιναν κόντρα στην ευρύτατα διαδεδομένη άποψη των Σοβιετικών, πως διαγωνίζονται μόνο οι άσεμνες, εκείνες που δεν τις νοιάζει να τις δουν εκατομμύρια τηλεθεατές να κάνουν πασαρέλα με μαγιό. Πολλοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο για κορίτσια των οποίων οι ηθικές αξίες ήταν χαμηλές και ίσως ήταν πόρνες παρά βασίλισσες της ομορφιάς.

Περισσότερες από 1500 κοπέλες πήραν μέρος στην πρώτη φάση των καλλιστείων

Στο πάρκο Γκόρκι της Μόσχας, η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πλημμύρισε από νεαρά κορίτσια που ετοιμάστηκαν να εμφανιστούν μπροστά στην κριτική επιτροπή.
Οι διαγωνιζόμενες κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα «ποια είναι τα χόμπι σας»,  «με τι ασχολείστε», «ποια η σχέση σας με τον αθλητισμό και την τέχνη», «πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας» και άλλα παρόμοια.
Εκτός από τα εξωτερικά χαρίσματα κάθε διαγωνιζόμενης, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις της και στον τρόπο συμπεριφοράς της.

Μαθήματα για την πασαρέλα

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν 150 κοπέλες. Μόνο δύο μέρες κράτησε αυτός ο γύρος και οι κριτές επικέντρωσαν την προσοχή τους στον τρόπο με τον οποίο κινούνταν τα κορίτσια τα οποία διαγωνίστηκαν και στον χορό. Κάθε υποψήφια εμφανίστηκε μπροστά την επιτροπή με βραδινό φόρεμα αλλά και με μαγιό.
Στον τρίτο και τελευταίο γύρο διαγωνίστηκαν 36 κορίτσια και η 12μελής κριτική επιτροπή επέλεξε την τελική εξάδα.

Οι προκριματικοί γύροι διήρκησαν συνολικά δύο μήνες

Στον τελικό, οι διαγωνιζόμενες παρουσιάστηκαν με μαγιό δύο φορές ενώ η βραδιά είχε και μουσικό μέρος από ροκ συγκροτήματα.
«Μις Μόσχα» αναδείχθηκε η 16χρονη μαθήτρια Μάσα Καλίνινα.
Εκτός από το στέμμα, κέρδισε κρουαζιέρα στην Αδριατική, πολλές σειρές καλλυντικών, ετήσιο συμβόλαιο ως μοντέλο σε αυστριακή εταιρία και συμβόλαιο με το περιοδικό που χρηματοδότησε τον διαγωνισμό.

Ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιά στην ΕΣΣΔ τράβηξε τα βλέμματα όλου του πλανήτη

Τον διαγωνισμό παρακολούθησαν 11 .000 θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές  αφού μεταδόθηκε απευθείας από την σοβιετική τηλεόραση.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 1988 έγιναν καλλιστεία σε 168 πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι νικήτριες πήραν μέρος στον διαγωνισμό για την «Μις ΕΣΣΔ», τον Μάρτιο του 1989. Σύντομα ο διαγωνισμός θα γινόταν για τη Μις Ρωσία καθώς η ΕΣΣΔ διαλύθηκε.

«Μις Μόσχα» αναδείχθηκε η 16χρονη Μάσα Καλίνινα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here