Μετά τις τραγικές σφαγές του Ιουλίου 1821 από τους Τούρκους κατακτητές και αφού οι Κύπριοι ηγέτες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν φιρμάνι για να σταματήσουν οι λεηλασίες, όσοι πρόκριτοι και κληρικοί γλύτωσαν φυγαδεύτηκαν. Κάποιοι από αυτούς, βρήκαν καταφύγιο στην Ρώμη και κατέβαλαν προσπάθειες για να εντάξουν την Κύπρο στη διαδικασία απελευθερωτικού αγώνα, όπως ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα.
Εκεί, αποφάσισαν να γράψουν ένα κείμενο το οποίο απηύθυνε έκκληση στην πολιτισμένη Ευρώπη να κάνει κάτι επιτέλους για να σταματήσει η πολυετής κατάκτηση της Κύπρου και οι βαναυσότητες κατά του λαού της.  Η προκήρυξη που γράφτηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1821, λογίζεται ως η πρώτη ενωτική προκήρυξη του κυπριακού λαού.
Η σφαγή της 9ης Ιουλίους 1821 και ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού
Νoµίζωµεv εvώπιov Θεoύ και αvθρώπωv ότι έχoµεv κάθε δίκαιov µη γvωρίζωµεv πλέov διά διoίκησιv τoυς αιµoβόρoυς τoύτoυς ληστάς, αλλά συµφώvως µε τoυς λoιπoύς αδελφoύς ηµώv Ελληvας θέλoµεv πρoσπαθήσει διά τηv ελευθερίαv της ειρηvικής ηµώv πάλαι µεv µακαρίας ήδη δε τρισαθλίας vήσoυ Κύπρoυ
«Δεν γvωρίζωµεv πλέov διά διoίκησιv τoυς αιµoβόρoυς τoύτoυς ληστάς».

Την προκήρυξη υπέγραφαν οι έξαρχος Ιωαννίκιος (αργότερα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου), ο αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Θησεύς και ο αδελφός του Νικόλαος Θησεύς (συγγενείς του εκτελεσθέντος Αρχιεπίσκοπου Κυπριανού) και ο Τριμιθούντος Σπυρίδωνος.

Το ναυάγιο του κυπριακού δανείου
 Ταυτόχρονα, ο Νικόλαος Θησεύς, είχε εξουσιοδοτηθεί να ενεργεί ως πληρεξούσιος για την προετοιμασία στρατιωτικής δύναμης (εθελοντικού ή μισθοφορικού στρατού) ο οποίος θα στέλλετο στην Κύπρο για την απελευθέρωσή της.

Για αυτόν τον λόγο χρειάζονταν λεφτά και έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση σύναψης δανείου.

Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντική ήταν η βοήθεια των Δημήτριος de Wintz (Μαυροβούνιος στρατηγός), Robert Peacock (Άγγλος φιλέλληνας) καθώς και η συναίνεση της Ελληνικής Επαναστατικής Κυβέρνησης. Εμπόδιο όμως στάθηκε ο γενικός γραμματέας της Φιλελληνικής Εταιρείας του Λονδίνου Ιωάννης Βάουρινγκ.

 

Οι αμφιβολίες του γενικού γραμματέα στηρίζονταν στην καχύποπτη πρόταση του Δημητρίου de Wintz, ο οποίος είχε προτείνει να δημιουργηθεί Βασίλειο στην Κύπρο υπό τον ηγεμόνα της Σαρδηνίας.
Γνωστός για τις φυλακές και τις απάτες που είχε κάνει στο παρελθόν κίνησε τις υποψίες του Βάουρινγκ, το δάνειο δεν δόθηκε ποτέ και η προσπάθεια δημιουργίας στρατού ναυάγησε.
Οι προσπάθειες για απελευθέρωση της Κύπρου και συμμετοχή των Κυπρίων στον Αγώνα του 1821, συνεχίστηκαν έως το τέλος του.
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ποια ήταν η Ελένη που επέζησε από τη σφαγή στη Χίο και δραπέτευσε από το χαρέμι τούρκου μπέη στη Λεμεσό. Οι συγκινητικές μαρτυρίες και το τραγούδι σε ποίηση Μιχαηλίδη 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here