Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει «ανοικτές τις πόρτες» του διαλόγου και να εκφράσει για ύστατη φορά την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο.  Ωστόσο, επεσήμανε ότι για να επαναληφθεί ο διάλογος «είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας».

Πρέπει, σημείωσε, η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι υπάρχει προοπτική για κατάληξη στα κριτήρια, που τέθηκαν για το εδαφικό. Όπως είπε, τα κριτήρια αυτά είναι:

-έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές,

-ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,

-η έκταση της ακτογραμμής της κάθε πολιτείας.

Επίσης, δήλωσε ότι ορίστηκε ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης, με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν κατάθεση χαρτών, που θα αποτύπωναν τα κριτήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Αθήνας, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «μιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόηση μας είναι άριστη».

anastasiadisΜε δεδομένο ότι η έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας θα κυμαινόταν μεταξύ 28,2% και 29,2%, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών είπε ο Κύπριος πρόεδρος, υπολόγισαν ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κυμαίνεται μεταξύ 78.000 και 94.000 πολιτών. Πρόσθεσε ότι, υιοθετώντας την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί την επιστροφή προσφύγων, που θα κυμαίνονταν μεταξύ των 78.000 ως ελάχιστο και των 92.000 ως μέγιστο.

Συναφώς, δήλωσε ότι οι αριθμοί, που διεκδικούσε, «δεν θα απέκλειαν περιοχές, οι οποίες ήτο ιδιαιτέρας σημασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, πρότεινε καταρχάς ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων, που θα επέστρεφαν να μην υπερβαίνει τις 55.000 και ακολούθως ως ύστατο αριθμό τις 65.000, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διαπραγματευτική του θέση κατά την τελική φάση των συνομιλιών».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

– Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα ότι είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι, όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα που θα διασφάλιζε την ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων, υπήρξε από τουρκοκυπριακής πλευράς μία στάση άκαμπτη.

Κοτζιάς: Δεν είναι εθνικισμός να παλεύεις να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο

“Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί για τον κυπριακό λαό και όχι για γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων” είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και συμπλήρωσε: “Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς”

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας, προσερχόμενος για να μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «νευρικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην αφήσει η νευρικότητα αυτή της Άγκυρας να εκδηλωθεί πάνω στη χώρα μας με τη δημιουργία ανθελληνικού μετώπου.

Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη είπε ο κ. Κοτζιάς και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν έθεσε το ρητορικό ερώτημα, μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών.

kotzias17Στη διάρκεια της ομιλίας του και αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει πλέον ως πρόεδρος της Κίνησης «Πράττω» και όχι ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάνης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία. «Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ιμβρος και η Τένεδος είναι αυτοδιοικούμενες περιοχές; Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης θα έπρεπε οι 246.000 ομογενείς Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη να είναι σήμερα και 80.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ενώ σήμερα έχουμε 130.000 μουσουλμάνους -και καλά κάνουν και αβγατίζουν-και 2.500 Ελληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη; Εδώ υπήρξε συνέχεια των παραβιάσεων», επισήμανε.

Σε όσους του καταλογίζουν «εθνικισμό» απάντησε ως εξής: «Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς».

Ως προς τις προκλήσεις από την πλευρά της Αλβανίας ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «εθνικισμό της αλβανικής ελίτ» και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και τόνισε πως η Ελλάδα θέλει τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

Συνομιλίες με Μπάιντεν, Γιούνκερ και ΓΓ του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα, σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν».

Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.

πηγή: news247

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here