Του Rick Beyer
Τον Αύγουστο του 1944 οι συμμαχικές δυνάμεις προέλαυναν σε όλη τη Γαλλία, αλλά ο Αδόλφος Χίτλερ είχε αποφασίσει να μη φτάσουν στο Παρίσι. Επέλεξε προσωπικά τον στρατηγό Ντίτριχ φον Χόλτιτς ως διοικητή της πόλης.

Ο φον Χόλτιτς ήταν ήρωας του ρωσικού μετώπου, αλλά δεν είχε ποτέ αναλάβει παρόμοια αποστολή. «Πήρα διαταγές», είπε, «να καταστρέψω ολοκληρωτικά το Παρίσι και να πολεμήσω και να πεθάνω ανάμεσα στα ερείπιά του».
Η διαταγή του Χίτλερ στις 23 Αυγούστου ήταν σαφής: «Το Παρίσι δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των εχθρών, διαφορετικά πρέπει να βρουν μόνο ερείπια».

Εκρηκτικά στην Παναγία των Παρισίων  

Ο φον Χόλτιτς προετοιμάστηκε για την αποστολή του. Διέταξε να τοποθετηθούν εκρηκτικά σε μνημεία όπως η Παναγία των Παρισίων και το Μέγαρο Απομάχων. Είπε στους ανωτέρους του ότι ήταν έτοιμος να ανατινάξει την Αψίδα του Θριάμβου και τον πύργο του Άιφελ.
Ο Χίτλερ είχε επιλέξει τον φον Χόλτιτς λόγω της ακλόνητης αφοσίωσής του. Αλλά ο στρατηγός με το μονόκλ προβληματίστηκε από τις διαταγές του. Δεν άντεχε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε το Παρίσι.

Έτσι, πήρε μια απόφαση για την οποία θα μπορούσε να εκτελεστεί. Καθώς πιεζόταν να ξεκινήσει την καταστροφή της πόλης, έκανε μυστικά ανακωχή με την Αντίσταση και έστειλε μήνυμα στους Συμμάχους εκλιπαρώντας τους να εισβάλλουν, αλλά γρήγορα. Έπρεπε να μπουν στο Παρίσι μέσα σε 48 ώρες, διαφορετικά θα έπρεπε να εκτελέσει τις διαταγές του.

Οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν να παρακάμψουν το Παρίσι, αλλά όταν ο στρατηγός Ομάρ Μπράντλεϊ πήρε το μήνυμα, ενήργησε ταχύτατα.
«Στείλτε επειγόντως τη γαλλική μεραρχία εκεί μέσα», διέταξε.

Στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, ο Χίτλερ ούρλιαξε: «Καίγεται το Παρίσι;». Όμως χάρη στον φον Χόλτιτς, η Πόλη του Φωτός σώθηκε!
Ο φον Χόλτιτς παρέδωσε την πόλη μετά από μια σύντομη μάχη, αποφεύγοντας την ολοκληρωτική καταστροφή που είχε διατάξει ο Χίτλερ.
Η Ανώτατη Διοίκηση της Γερμανίας τον θεώρησε προδότη, ενώ ακόμα και οι βετεράνοι συμπατριώτες του τον απομόνωσαν μετά τον πόλεμο. Είχε όμως σώσει την πόλη του φωτός από την καταστροφή και την υστεροφημία του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here