Τη δεκαετία του ’80 είχε έρθει η ώρα για τις Ελληνίδες γυναίκες να κάνουν το μεγάλο βήμα για την ισότητα.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την πολιτική βούληση να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για το οικογενειακό δίκαιο, όπως την καθιέρωση του πολιτικού γάμου και την κατάργηση της προίκας.

kinima2

Το φεμινιστικό κίνημα οργανωνόταν και μέσα από τα πολιτικά κόμματα και οι γυναίκες απαιτούσαν πλέον σημαντικές αλλαγές με συχνές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

kinima-3Το 1983 μετά την επιτυχή εστίαση στο οικογενειακό δίκαιο, έγινε δυναμική εκστρατεία για τη νοµιµοποίηση των αµβλώσεων µε πρωτοβουλία της Αυτόνοµης Κίνησης Γυναικών.
Τότε συνέβη  κάτι εξαιρετικά προκλητικό και γενναίο για την εποχή.

500 γυναίκες υπέγραψαν πως, εν γνώσει του νόµου και των συνεπειών του, είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις.

Επτά από αυτές κλήθηκαν σε ανάκριση, πράγµα που έγινε αφορµή για τη µεγαλύτερη συγκέντρωση διαµαρτυρίας στα Προπύλαια, όπου κυριάρχησαν τα χαρακτηριστικά συνθήµατα: «Έξω οι νόµοι από το κορµί µας» και «Όλες είµαστε παράνοµες».

Μετά από πρωτότυπες κινητοποιήσεις για τα δεδοµένα της εποχής και έντονες ιδεολογικές συγκρούσεις µε την Εκκλησία, υπερψηφίστηκε το 1986 το σχετικό νοµοσχέδιο.

Η δράση του γυναικείου κινήματος μειώθηκε τη δεκαετία του ‘90, αν και σημείωσε κάποιες επιτυχίες.

Το 1993 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, η ισότητα ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο.
»Μο

''Μόνο στο Άγιον Όρος δε γίνονται εκτρώσεις'', έγραφαν τα πλακάτ
»Μόνο στο Άγιον Όρος δε γίνονται εκτρώσεις», έγραφαν τα πλακάτ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here