Παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες, όπως ο Renzo Piano, που σχεδίασε το υπό κατασκευή Κέντρο Επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», βάλθηκαν να αποδείξουν, ότι η φαντασία στην αρχιτεκτονική είναι τόσο ανεξάντλητη, που ξεπερνά κάποιες φορές και τα όρια της επιστήμης τους.
Έτσι σχεδίασαν και γιοτ.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα και ας προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τα σκάφη, που μπορούν πράγματι να επιπλεύσουν,
συγκριτικά με εκείνα, που μοιάζουν σαν να  κόλλησε ιό ο υπολογιστής και έβγαλε ένα συνονθύλευμα όγκων με εξωγήινη όψη.

 

1

Zaha Hadid

Η απόπειρα της Ιρακινοβρετανής Zaha Hadid (Aquatics Centre, Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διάσημου αρχιτέκτονα, που αρέσκεται σε μορφές ασύμβατες με τη ναυτική μηχανική.
Το σούπερ – γιοτ που σχεδίασε, σίγουρα, είναι πέρα από τα γήινα.
Οι σχεδιαστές σκαφών Blom και Voss ήταν ωστόσο ευγενικοί μαζί της, σχολιάζοντας ότι προσπάθησε να συνδέσει τα επίπεδα των καταστρωμάτων με το γενικό σχέδιο.

 

pg-20-yacht-2

 

Timon Sager

Εάν έλειπε η θάλασσα στην οποία επιπλέει, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι πρόκειται για σκάφος.
Το «Bairam», που δημιούργησε ο Timon Sager με έδρα τη Ζυρίχη, είναι ένα φουτουριστικό πλεούμενο, με γραμμές που παραπέμπουν σε ακτίνες και σχέδιο που δεν υπολογίζει τις θαλάσσιες δυνάμεις, που μπορούν να το βυθίσουν.

Η άνετη καμπίνα διαθέτει ζωτικό χώρο, με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή και στις δύο πλευρές και μια κινηματογραφική αίθουσα.
Προφανώς, γιατί όποιος ανεβαίνει σε σκάφος, νοιάζεται να δει ταινίες!

Norman Foster

Ο Norman Foster, γνωστός από τα κτίρια, «The Gherkin» στο Λονδίνο και «Hearst Tower» στη Νέα Υόρκη, μετέφερε την αισθητική του στη ναυπηγική.

Το «Ocean Emerald», μήκους 120 ποδών (περίπου 40 μέτρα), ναυπηγήθηκε το 2009 και το μοιράζεται σήμερα μία δέσμη πολυεκατομμυριούχων.

ocean-emerald-yacht-30665

Τιμή 7,9 εκατ. ευρώ.

Igor Lobanov

Σε αυτό το σκάφος εμπλέκονται πολλές τάσεις. Το «Phoenicia» είναι σχεδόν υβριδικό, έχει ύψος ανάλογο των παλιών ψηλών ιστιοφόρων και η μορφή του θυμίζει αρχαίο ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Με μήκος που ξεπερνά τα 300 πόδια (σχεδόν 100 μέτρα) και πλάτος απίστευτα μεγάλο, είναι σχεδιασμένο για μεγάλα ταξίδια στους ωκεανούς.

2125_044

Διαθέτει και ελικοδρόμιο.

Phil Pauley

Ο Phil Pauley είναι ονειροπόλος, που αυτοαποκαλείται σχεδιαστής εννοιών και μελλοντολόγος και είναι γνωστός από την ομώνυμη διαδραστική εταιρεία σχεδιασμού.

Αποφάσισε ωστόσο, να ασχοληθεί με τα σκάφη και… τις υποβρύχιες κατοικίες!

4

Η σειρά των σκαφών τύπου «Cruiser» που σχεδίασε, διαπνέεται από την πεποίθηση, ότι κάθε πλωτό πρέπει να είναι σούπερ ευέλικτο και μετατρέψιμο.

Το κατάστρωμα μοιάζει με χώρο για ανοιχτό πάρτι, με οροφή που ανεβαίνει, όπως και οι πλευρές απ΄ όπου αποκαλύπτονται πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν στο σκάφος να σηκωθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού!

Renzo Piano

Ο εκλεπτυσμένος Ιταλός αρχιτέκτονας και ιθύνων νους πίσω από το κεντρικό κτίριο των New York Times, σχεδίασε ένα σπάνιο σκάφος, το οποίο μοιάζει πραγματικά με ένα γιοτ.

Το διασημότερο σκάφος του, «TheKirribilli» είναι εμπνευσμένο από τη J Class, που έλαβε μέρος στον ιστιοπλοϊκό αγώνα της Αμερικής τη δεκαετία του 30΄ και είναι όμορφο.

Yacht_Piano_kirribilli_02

Παρά την κλασσική εμφάνιση με τα ξύλινα καταστρώματα, το πλωτό είναι φτιαγμένο από υλικά εξαιρετικής αποδοτικότητας, που του χαρίζουν την ταχύτητα και την άνεση, που πρέπει να διαθέτει ένα γιοτ.
Η φαντασία πρέπει να είναι και πρακτική.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here