Τα έργα ανακατασκευής στην παλιά πόλη της Ρόδου διχάζουν και προκαλούν έντονες αντιδράσεις, για το ξήλωμα του παραδοσιακού βοτσαλωτού, που οδηγεί στο κάστρο των ιπποτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή, ένα από τα πλέον γραφικά σημεία καταστρέφεται, αφού αφαιρείται με συνοπτικές διαδικασίες το παραδοσιακό δαπέδο, σε όλο το μήκος του οδοστρώματος, πάνω από την πύλη Ντ’ Αμπουάζ.
Οπως καταγγέλεται, οι αρμόδιοι του Δήμου Ρόδου αποφάσισαν, στο πλαίσιο της «Διαμόρφωσης και αποκατάστασης της γέφυρας D’ Amboise», να αφαιρεθεί εξ’ ολοκλήρου το βοτσαλωτό, που κοσμούσε την είσοδο της Πύλης αυτής και στη θέση της να τοποθετηθούν πλάκες Λάρδου.

Οσοι διαφωνούν με το ξήλωμα του παραδοσιακού βοτσαλωτού μιλούν για «έγκλημα» που στερεί από την Παλιά Πόλη και γενικότερα από την πόλη της Ρόδου ένα σημείο αναφοράς, όπως ήταν ο συγκεκριμένος δρόμος για πολλές γενιές που μεγάλωσαν στο νησί.
Οσοι διαφωνούν με το ξήλωμα του παραδοσιακού βοτσαλωτού, μιλούν για «έγκλημα», που στερεί από την παλιά πόλη της Ρόδου ένα σημείο αναφοράς, όπως ήταν ο συγκεκριμένος δρόμος για πολλές γενιές πολιτών.

Votsaloto Rodos

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊσταμένου στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, κ. Χάρη Λαμπρίδη, στη «Ροδιακή», το εν λόγω έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ,  έχει δοθεί έγκριση από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και αναμένεται να παραδοθεί νωρίτερα από την προθεσμία, που είναι τον Μάιο.

Το έργο, το οποίο ήταν αναγκαίο για την ανάπλαση του συγκεκριμένου σημείου, ξεκινάει από εκεί που τελειώνει η οδός Ορφέως (εκεί που βρίσκεται το ρολόι), και καταλήγει στο σημείο πάνω από την πύλη Ντ’ Αμπουάζ και λίγο πριν από την οδό Δημοκρατίας, απέναντι από την ΑΣΤΕΡ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του κ. Λαμπρίδη, στα περισσότερα σημεία έχει καθαιρεθεί το οδόστρωμα (το οποίο άλλωστε σε αρκετά σημεία είχε καταστραφεί), ούτως ώστε να τοποθετηθούν εκ νέου, αφού ασφαλτοστρωθεί ξανά, με τη σωστή φορά, πλάκες Λάρδου, σε όλο το μήκος της οδού.

RODOS VOTSALOTO B

Μάλιστα, σε αρκετά σημεία πρόκειται να τοποθετηθεί, δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, βότσαλο (όπως π.χ. στην περιοχή του Belvedere, όπου δίπλα από το πεζοδρόμιο έχει τοποθετηθεί βότσαλο), ενώ μάλιστα, γύρω από τα δέντρα πρόκειται να τοποθετηθεί «χτυπημένο» μάρμαρο, στη θέση του χώματος. Θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά, ενώ θα τοποθετηθούν υπόγεια ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στο σημείο που βρίσκονται οι μικροπωλητές (στα Πλατανάκια) και έτσι λοιπόν, πλέον, θα πληρώνουν το ρεύμα που τους αναλογεί, αφού θα τοποθετηθούν και μετρητές ρεύματος. Εκεί, έχει ήδη ξηλωθεί το οδόστρωμα και αφού ασφαλτοστρωθεί, θα τοποθετηθούν και στο σημείο αυτό πλάκες Λάρδου, αλλάζοντας, όπως όλα δείχνουν, κατά πολύ την όψη του.

Στα σημεία που θα παραμείνει το βοτσαλωτό, εκεί θα τοποθετηθούν στη μέση πλάκες Λάρδου, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα ΑμΕΑ, και αυτά είναι το σημείο αμέσως μετά τη γέφυρα, πριν την οδό Ορφέως. Εκεί, λοιπόν, θα αφαιρεθούν τα βοτσαλωτά και θα τοποθετηθούν εκ νέου, αφού είχαν αλλοιωθεί, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης των τροχοφόρων, αλλά και της κακής συντήρησης.

Περισσότερα: Η ΡΟΔΙΑΚΗ Ρεπορτάζ: Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here