Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Ο Γιάννης Δραγασάκης επανήλθε μέσω twitter  για να διευκρινήσει ότι στην συνέντευξη ΠΟΤΕ δεν ειπώθηκαν: 1.»Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών» 2. «Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα» ή «Ανοικτό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα» και οτιδήποτε άλλο είναι ερμηνεία των λόγων του.

 Με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι έχουμε ανοικτό το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη συμφωνία για εμάς αλλά και για τους εταίρους μας.

«Εξ αρχής η συμφωνία προϋπέθετε πολιτική βούληση. Αυτή έλειπε από μέρος των Θεσμών» επεσήμανε κι έκανε λόγο για ανάγκη μιας λύσης όχι στην βάση της υποταγής, ούτε στην βάση της τυφλής ρήξης.

Σχετικά με τη νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε:

«Ζητάμε νέο διετές πρόγραμμα από τον ESM για να έχουμε ορίζοντα με προοπτική. Καταθέσαμε αίτημα για αναστολή της πληρωμής του ΔΝΤ. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί αργότερα. Η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα για επέκταση του ορίου του ELA.

Στο Eurogroup είχαμε μια πρώτη συζήτηση και θα συνεχίσουμε αύριο για τα μέτρα και το αίτημα μας.

χουμε ένα πρόγραμμα που δεν έληξε, απέτυχε. Απέτυχε από πέρυσι το καλοκαίρι. Η Λαγκάρντ είπε ότι θα θέλαμε 17 αξιολογήσεις και έγιναν μόλις 4. Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα τελματωμένο και φτάσαμε εδώ. Οι λαοί στην Ευρώπη έχουν πειστεί κακώς ότι οι Έλληνες ζητούν λεφτά και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το χρέος. Θα θέλαμε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να πληρώσουμε το χρέος μας, τις υποχρεώσεις μας. Το αίτημα μας έχει να κάνει με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δύο έτη για να μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα, να κάνουμε τις αλλαγές και να βγούμε στις αγορές. Θέτουμε πολιτικό στόχο για ρύθμιση του χρέους».

Αναφορικά με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που οδήγησε στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ο κ. Δραγασάκης δήλωσε:

«Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο που αρχικά είχαν χαρακτηρίσει, «καλή βάση». Έτσι είχαμε εμπλοκή».

Για τους φόρους

«Νέοι φόροι θα μπουν. Ήταν και στην προηγούμενη πρόταση μας. Θέλαμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε σε αναπτυξιακή λογική για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της κοινωνίας, τη διαφθορά, τη λειτουργία του κράτους, τη φοροδιαφυγή.

Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα σας πούμε αναλυτικότερα για αυτά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Εξαιρούμε εργασιακά και συντάξεις, αυτό είναι σίγουρο.

Οι προτάσεις τους οι προηγούμενες μας οδηγούν σε ύφεση 10%. Στο νέο πακέτο προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους».

Αναφερόμενος στο χρέος επανέλαβε την πάγια θέση για ένα νέο σχεδιασμό αναφορικά με το χρέος προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε ότι, είτε «Οχι» βγει, είτε «Ναι» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια.

Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε πως «μειοψηφικές δυνάμεις στο εξωτερικό θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ ή χρεοκοπία εντός ευρώ» και κάλεσε την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Λαφαζάνης: Η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές

«Εάν η κοινωνία μας πει το δικό της σαφές «όχι» σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάξει τη στάση της και δεν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, διαθέτουμε «σχέδιο Β».
Γι’ αυτό και η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο του δορυφορικού δικτύου «Ρωσία-24».

Μετά το ΟΧΙ, οι τράπεζες θα ανοίξουν και όλα θα είναι καλά

«Νομίζω ότι στο Δημοψήφισμα οι Έλληνες θα πουν το δικό τους «όχι» στον εκβιασμό, που εφαρμόζει εναντίον μας η Ευρώπη. Και κατόπιν τούτου και οι τράπεζες θα ανοίξουν και όλα θα είναι καλά. Εάν η κοινωνία μας πει το δικό της σαφές «όχι» σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάξει τη στάση της και δεν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, διαθέτουμε «σχέδιο Β». Γι’ αυτό και η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές», είπε ο κ. Λαφαζάνης, στο «Ρωσία-24», ενώ οι δηλώσεις του αναμεταδίδονται από τα μεγάλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, όπως το ΤΑΣΣ και το ΡΙΑ-Νόβοστι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης, είπε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες του «σχεδίου Β», «διότι όλα τα δεδομένα αλλάζουν τόσο γρήγορα τις τελευταίες ημέρες και προς το παρόν ελπίζουμε στη σωφροσύνη των ευρωπαϊκών θεσμών και στο ότι η σαφής θέση του ελληνικού λαού θα τους αναγκάσει να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους και θα βρεθεί λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κάθε χείρα βοηθείας τώρα δεν θα ήταν περιττή, πρωτίστως από τη Ρωσία

«Αν όμως αυτό δεν συμβεί», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, «σας διαβεβαιώ έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κατάσταση αυτή νικητές. Και σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις βοήθειας, προς το παρόν επισήμως δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν ζητώντας βοήθεια, αλλά κάθε χείρα βοηθείας τώρα δεν θα ήταν περιττή, πρωτίστως από τη Ρωσία. Αυτό θα ήταν για μας μεγάλη υποστήριξη».

Ο Π.Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, ούτε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του ιδίου στη Ρωσία.

«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν και υπουργούς για διμερή επιχειρηματικά σχέδια στον τουρισμό, την ενέργεια, για την ίδρυση μικτών επιχειρήσεων, θεωρώ ότι αυτό είναι ωφέλιμο και στις δύο χώρες, ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα, καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε ορισμένους πλήρως κατεστραμμένους τομείς της οικονομίας μας, στην αγροτική μας οικονομία για παράδειγμα», παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης, αναδεικνύοντας τη σημασία του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου, για την υλοποίηση του οποίου υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο με τη ρωσική πλευρά.

«Το σχέδιο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο και για τη Ρωσία και για την Ελλάδα. Είναι μια τεράστια υποστήριξη για την ελληνική οικονομία. Και όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και όλων εκείνων των γειτόνων μας, οι οποίοι θα δρέψουν τους καρπούς του σχεδίου αυτού», εκτίμησε ο Π.Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητο» το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες της ΕΕ και των ΗΠΑ τάσσονται ευθέως κατά του σχεδίου αυτού.

«Είναι ακατανόητο (σ.σ. ασυγχώρητο, κατά τη ρωσική μετάφραση) το ότι ορισμένοι ευρωπαϊκοί παράγοντες και η Ουάσιγκτον τάσσονται ανοιχτά κατά του αγωγού αυτού. Θα επαναλάβω ότι ο αγωγός θα ανορθώσει τις οικονομίες όλων των χωρών από τις οποίες θα περάσει. Με άλλα λόγια, εκείνοι που τάσσονται κατά του σχεδίου αυτού, απλώς δεν επιθυμούν να αναπτύξουμε την οικονομία μας, αλλά να συνεχίσουμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις δυτικές χώρες και να μην γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το έργο θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα επηρεάσει άμεσα θετικά τους οικονομικούς δείκτες της χώρας, αξιοποιώντας τα 2 δισ. ευρώ της επένδυσης. «Γι’ αυτό και είναι συμφέρον της χώρας να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο η κατασκευή του έργου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019», είπε.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here