Διαδικτυακή ψηφοφορία για την ονομασία της Πρώην Γιουκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κάνουν οι Financial Times με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι.

Στο άρθρο οι Σκοπιανοί αναφέρονται κυρίως ως Μακεδόνες, αλλά σημειώνεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, παρά το γεγονός ότι στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων έχει στηθεί ένα τεράστιο άγαλμα του μεγάλου στρατηλάτη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για σύσφιξη των σχέσεών με την εξαθλιωμένη γειτονική της χώρα στον βορρά

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αθήνα και συμφώνησε σε μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, οι δύο βαλκανικές χώρες απέτυχαν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη διαμάχη που σοβεί εδώ και 24 χρόνια και αφορά στην ονομασία της «Μακεδονίας», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ν. Ποπόσκι
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ποπόσκι

Οι Financial Times γράφουν πως οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι το όνομα της χώρας πρέπει να αλλάξει για να μην υπονοεί εδαφικές αξιώσεις στην παρακείμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Μακεδονία. Αλλά οι Μακεδόνες κατοχύρωσαν την ονομασία.

«Τεράστια βουνά μας χωρίζουν πάνω στο ζήτημα της ονομασίας. . . Η δημιουργία ψευδών προσδοκιών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός », είπε ο κ Ποπόσκι, διαψεύδοντας τις  ελπίδες που εκφράστηκαν στην Αθήνα πριν από την άφιξή του ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε επιτέλους να είναι στα σκαριά.

Ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι Ελλάδα και Σκόπια μπορούν να φτάσουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό που καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και στις δύο πλευρές.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι εδώ και δύο δεκαετίας η οικονομία των Σκοπίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι Έλληνες επιμένουν να αποκαλούν FYROM τη χώρα, παρά το γεγονός ότι 140 κράτη την έχουν αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι Financial Times καλούν τους αναγνώστες να εκφράσουν τη γνώμη τους και να ψηφίσουν ποιο είναι η σωστή ονομασία για τα Σκόπια, επιλέγοντας μεταξύ των παρακάτω επιλογών: «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Νότια Σερβία», «ΠΓΔΜ», «Σλαβομακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκοπίων».

 

πηγή: Financial Times

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here