Στον στόχο του θαλασσοτεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ προχωρούν για γεώτρηση οι TOTAL και ENI. Ο Κρόνος, όπως έχει ονομαστεί ο στόχος, τέθηκε ως προτεραιότητα λόγω των ελπιδοφόρων χαρακτηριστικών του, που αφενός ευνοούν την πιθανότητα ανεύρεσης υπολογίσιμου κοιτάσματος και αφετέρου θα δώσει πολύ καλές γεωλογικές πληροφορίες για επόμενες γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» βρίσκεται ήδη στην περιοχή και από το 2020 θα ξεκινήσουν μέχρι και έξι διαδοχικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των TOTAL-ENI. Η κοινοπραξία έχει εντοπίσει τον εν λόγω στόχο εδώ και πάνω από ένα χρόνο μέσω των σεισμογραφικών αποτυπώσεων και έχει επεξεργαστεί περαιτέρω δεδομένα, κάτι που οδήγησε σε απόφαση ώστε να γίνει ερευνητική γεώτρηση.

Η επιλογή της ονομασίας «Κρόνος» (Cronos) δεν είναι τυχαία ή άσχετη και με την φήμη του μυθικού Κρόνου, ως ο ηγέτης και ο νεότερος της πρώτης γενεάς των τιτάνων, θεοτήτων απόγονων της Γαίας και του Ουρανού. Εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας και των προσπαθειών παρεμπόδισης των εξελίξεων στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου, έχει συμφωνηθεί και τηρείται από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τους υπεργολάβους, αυστηρή εμπιστευτικότητα ως προς τα τεχνικά δεδομένα των γεωτρήσεων, που συνοδεύονται και από ποινικές ρήτρες.

«Ο κύριος στόχος της φάσης γεωτρήσεων είναι να επιβεβαιωθεί η περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες της γεωλογικής δομής που προσδιορίστηκε με τη σεισμική έρευνα και να προσδιοριστεί κατά πόσον η ποσότητα των υδρογονανθράκων είναι αρκετή για να χρησιμοποιηθεί εμπορικά», αναφέρει στο προοίμιο της μελέτης και των στοιχείων της κοινοπραξίας ΕΝΙ – TOTAL.

Το γεωτρύπανο θα πάει κατευθείαν στον στόχο «Κρόνος» χωρίς πιθανότατα να περάσει από το λιμάνι Λεμεσού. Αμέσως μόλις προηγηθεί γεώτρηση στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου στα μέσα Δεκεμβρίου, το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ για να ξεκινήσει τις εργασίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here