Κυριακή, 25 Οκτώβριος 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Τούρκοι απαιτούν συνεκμετάλλευση στο χαλούμι. «Αποτελεί κοινό πολιτιστικό προϊόν και πρέπει να διεξάγουμε ό,τι νομικό αγώνα χρειάζεται»

Τους Ελληνοκυπρίους επικρίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) το χαλούμι.
Σύμφωνα με το philenews.com, το το λεγόμενο «Τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο» στην κατεχόμενη Κύπρο επέκρινε τις «ελληνοκυπριακές αρχές», τις οποίες κατηγόρησε ότι αντί για «διαμοιρασμό του χαλουμιού/χελλίμ που αποτελεί κοινό πολιτιστικό προϊόν των κοινοτήτων στην Κύπρο, επιλέγει τον δρόμο του σφετερισμού».

Το επιμελητήριο εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διεξάγουν «κάθε είδους νομικό αγώνα που χρειάζεται» κατά της κατοχύρωσης του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησε από την «προεδρία της δημοκρατίας», την «προεδρία της βουλής», την «κυβέρνηση» και την «αντιπολίτευση» να παραμερίσουν τις «προεδρικές εκλογές» και άλλες παρόμοιες διαδικασίες για χάρη του χαλουμιού το οποίο θεωρείται «εθνική τους υπόθεση» και να επιτύχουν εθνική συναίνεση και έναρξη ενός συνολικού αγώνα.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με θέμα την κατοχύρωση του χαλουμιού, στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

πηγή: reader.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here