Ένα σχέδιο για τη δημιουργία οινοποιείου μέσα στο πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, που έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Πολιτισμού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αδελφός του Κωνσταντίνος, οδεύει προς υλοποίηση. Η πρόταση Μπουτάρη εξετάζεται αυτές τις ημέρες με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να εγκριθεί.

Στην επίσπευση της απόφασης συνηγορεί ο ορατός πλέον κίνδυνος να χαθεί ένα κονδύλι περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, από τα 8 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για έργα στο Τατόι, αν αυτά δεν γίνουν μέσα στο 2012. Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου συζητήθηκαν οι τρόποι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περίπου 42.000 στρεμμάτων έκταση του πρώην βασιλικού κτήματος, το οποίο πέρασε στον έλεγχο του Δημοσίου έναντι 12 εκατ. ευρώ, αλλά σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Οinopoieio -tatoi - 2
Το οινοποιείο στο Τατόι. Εγκατάλειψη και ερείπια

Σύμφωνα με το »Έθνος», στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα πρώτα στοιχεία από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε το Τατόι να αποτελέσει έναν τουριστικά ελκυστικό προορισμό.
Θα πρέπει όμως να επιτευχθεί και πλήρης οικονομική αυτάρκεια με την συμμετοχή ιδιωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μπήκε στο τραπέζι η πρόταση των αδελφών Μπουτάρη οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τους παλιούς αμπελώνες του Τατοΐου, να επαναλειτουργήσουν το παλιό φημισμένο οινοποιείο και να παράγουν βιολογικό κρασί.

Η πρόταση Μπουτάρη αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό βήμα για τον Γιάννη Μπουτάρη και την οικογένειά του που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ερυθρού οίνου και παράλληλα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου, που θέλει να πετύχει την οικονομική αποδοτικότητα της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος.

Ο Γ. Μπουτάρης είχε υποβάλει την ίδια πρόταση και σε προηγούμενες κυβερνήσεις – μέσω του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Σύμφωνα με όσα υπόσχεται, θα προχωρήσει σε παραγωγή 300.000 μπουκαλιών εκλεκτού κρασιού, που θα το προμηθεύονται οι επισκέπτες του αμπελώνα.

Στο όλο εγχείρημα συμμετέχει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Κατώγι Αβέρωφ», που παράγει εδώ και πολλά χρόνια κρασί και ο οποίος είναι και μέλος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου.
Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Ιωάννου έβαλε την ιδέα της αξιοποίησης του παλιού αμπελώνα και του οινοποιείου στον Γιάννη Μπουτάρη και τον αδελφό του Κωνσταντίνο Μπουτάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στα άδυτα του πρώην ανάκτορου στο Τατόι. Δείτε πως ήταν το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της Όλγας. Εντυπωσιακές εικόνες από τη σοφίτα – καταφύγιο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου (βίντεο)…

Τατόι 1869
Τατόι 1869

  «Αγώνας δρόμου»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει «αγώνα δρόμου» για να μη χαθεί το κονδύλι των 6,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ήδη χάθηκε περίπου ένας χρόνος, ώσπου να συμφωνήσουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο σχέδιο γενικής διάταξης.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι γενικές κατευθύνσεις για το Τατόι είναι η λειτουργία του ως αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου, στο οποίο, εκτός από την αξιοποίηση των γεωργικών εγκαταστάσεων και των κτιρίων, θα λειτουργούν εστιατόρια, ξενώνες, πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες εκδηλώσεων, ιππικός όμιλος και άλλοι χώροι αθλητισμού.

Για το σκοπό αυτό στελέχη του ΥΠΕΚΑ έχουν ήδη κάνει επαφές με κατασκευαστικές εταιρίες και φορείς και εξετάζουν προτάσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλεια του project.Οinopoieio -tatoi

Η νομοθετική ρύθμιση θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Η ρύθμιση, που συζητήθηκε στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ, αφορά στη συμπλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος «περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθος», με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση των ζωνών του κτήματος Τατοΐου, το οποίο περιλαμβάνει το πρώην ανάκτορο, τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, το παρακείμενο πάρκο και τις πρώην γεωργικές εγκαταστάσεις.

Επίσης ορίζονται θέματα διοίκησης του φορέα λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από τα όργανα διοίκησής του, οι πόροι, η στελέχωση και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισής του. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του Τατοΐου και το σχέδιο Μπουτάρη για το οινοποιείο, πολύ πιθανόν να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, μέσα στο 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  Το γραφείο του Βασιλιά, το δωμάτιο με την ηχομόνωση, τα ανακτορικά σαλόνια. Ξενάγηση στο πρώην ανάκτορο του Τατοΐου, όπου γεννήθηκαν και έζησαν πρίγκιπες και βασιλιάδες (βίντεο)…

Το ανάκτορο το 1908.
Το ανάκτορο το 1908.

Ενδιαφέρον και για βιολογικά γαλακτοκομικά

Το οινοποιείο δεν θα είναι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί στο Τατόι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη λειτουργία του βουστασίου που υπάρχει στο πρώην βασιλικό κτήμα, για την παραγωγή βιολογικού γιαουρτιού, βουτύρου, γάλακτος και παγωτού.
Λέγεται ότι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι η εταιρία Όλυμπος των αδελφών Σαράντη, η ΔΕΛΤΑ της Vivartia του ομίλου MIG και η Friesland. Οι προτάσεις συζητήθηκαν μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και των εταιριών και αναμένεται να υποβληθούν και γραπτώς, μετά την ψήφιση της ρύθμισης.

Παράλληλα σχεδιάζεται να υπάρξει και παραγωγή λαδιού. Ο σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προχώρησαν σε μελέτη για την αξιοποίηση και αποκατάσταση του ελαιώνα και την επαναλειτουργία του παραδοσιακού ελαιοτριβείου.

Για την παραγωγή λαδιού, υπάρχει επαφή των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με εταιρίες από τη Μεσσηνία, την Κορινθία και την Κρήτη, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here