ΠΗΓΗ: huffington post

Αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μαγικά ξόρκια χαραγμένα πάνω σε μικροσκοπικά ρολά από χρυσό και ασήμι που βρέθηκαν μαζί με ανθρώπινους σκελετούς οι οποίοι ήταν θαμμένοι για σχεδόν 2.000 χρόνια στην ανατολική Σερβία.

«Το αλφάβητο είναι ελληνικό, απ’ όσο γνωρίζουμε. Η γλώσσα είναι Αραμαϊκά, ένα μυστήριο της Μέσης Ανατολής για εμάς» δήλωσε στο Πρακτορείο Reuters ο Miomir Korac, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στην ανατολική Σερβία.

Archaeologists work at the Viminacium site

An archaeologist works over an uncovered skeleton at the Viminacium site, around 100km east from Belgrade, Serbia August 8, 2016. Picture taken August 8, 2016. REUTERS/Djordje Kojadinovic
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 8 Αυγούστου 2016. φωτογραφία: REUTERS/Djordje Kojadinovic

Οι σκελετοί βρέθηκαν στους πρόποδες ενός μεγάλου εργοστασίου ηλεκτροδότησης, το οποίο λειτουργεί με κάρβουνο. Εκεί έγιναν έρευνες πριν χτιστεί ακόμη μία μονάδα. Μάλιστα στο σημείο υπήρχε μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε η απομάκρυνση χωμάτων από τους σκελετούς, η ομάδα του Korac βρήκε δύο φυλακτά φτιαγμένα από μόλυβο. Όταν τα άνοιξαν, βρήκαν στο καθένα τα μικροσκοπικά ρολά από ασήμι και χρυσό, καλυμμένα από σύμβολα και γράμματα.

Πιστεύουν πως οι επιγραφές είναι μαγικά ξόρκια, που συνόδευσαν τους νεκρούς στον τάφο για να επικαλεστούν «θεϊκές» δυνάμεις που κάνουν καλό ή κακό.

«Διαβάζουμε τα ονόματα μερικών δαιμόνων, που είναι συνδεδεμένοι με την σημερινή περιοχή της Συρίας» είπε ο αρχαιολόγος, Ilija Dankovic στο σημείο της ανασκαφής καθώς συνεχίζεται η ανακάλυψη και άλλων σκελετών από τον 4 μ.Χ. αιώνα.
Τα εύθραυστα ρολά από πολύτιμα μέταλλα, τα οποία όταν ξετυλίγονται μοιάζουν με περιτύλιγμα αντίστοιχα με αυτά μίας καραμέλας στο μέγεθος, μπορεί να μη γίνουν ποτέ απολύτως κατανοητά σε τι εξυπηρετούσαν.

Είναι τα πρώτα ανάλογα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στη Σερβία αλλά μοιάζουν με φυλακτά «δεμένα με μαγεία» τα οποία έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες, είπε ο Dankovic.

«Ήταν συχνά φυλαχτά αγάπης, «διέτασσαν» κάποιον να ερωτευτεί, αλλά ήταν επίσης σκοτεινά, με κατάρες, του τύπου: ‘είθε το σώμα σου να πεθάνει, τόσο κρύο και βαρύ, όσο αυτός ο μόλυβος», διευκρίνισε ο αρχαιολόγος.

Archaeologists work at the Viminacium site, around 100km east from Belgrade, Serbia August 8, 2016. Picture taken August 8, 2016. REUTERS/Djordje Kojadinovic

Τα φυλαχτά μαγείας συχνά θάβονταν μαζί με τους νεκρούς που είχαν βίαιο θάνατο, ανέφερε ο Dankovic.  Αυτό συνέβαινε καθώς υπήρχε η πεποίθηση ότι οι «ψυχές αυτών των ανθρώπων χρειάζονταν περισσότερο χρόνο να βρουν ανάπαυση και είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δαίμονες και θεότητες, όπου θα περνούσαν τις ευχές ώστε να κάνουν τα μαγικά τους».

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Kouroi-Korinthos-700x525ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η λαθρανασκαφή των 10 εκ. ευρώ. Οι «Δίδυμοι Κούροι» που παραλίγο να πουληθούν στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην Κόρινθο και εκτίθενται στο μουσείο. Γιατί οι κάτοικοι στην περιοχή όπου βρέθηκαν λένε πως είναι Τρώες από την Τένεδο

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here