Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάμεσα στα εκατό προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα στην κινεζική αγορά, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η Φέτα.

Μάλιστα επισημάνθηκε πως το κείμενο που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, Τετάρτη, θα αναφέρει ρητά ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ακόμα, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας θα τους απαγορεύεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Τέλος, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται εκτός από τη φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here