Ο Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα τερμάτισε δεύτερος στο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Αντί όμως να πανηγυρίσει για την τεράστια επιτυχία του στο Ρίο, προτίμησε να εκφράσει την αντίδρασή του για τις πρακτικές της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στη φυλή που ανήκει.

Lilesa 2Πριν από τη γραμμή του τερματισμού και με τις κάμερες καρφωμένες πάνω του ο 26χρονος δρομέας ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα «Χ». Πρόκειται για το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Human Rights Watch, τη μη κυβερνητική οργάνωση ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο τον Ιούνιο τουλάχιστον 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά από προσπάθεια των Αρχών της Αιθιοπίας να καταστείλουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από τους Ορόμο.

Πάντως ο Λιλέσα γνωρίζει πως η ενέργειά του αυτή, την οποία και επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, θα τον βάλει σε μεγάλες περιπέτειες.
Δεν είναι μόνο πως η ΔΟΕ απαγορεύει τους αθλητές να εκδηλώνονται πολιτικά. Είναι κυρίως η απειλή… θανάτου που θα «σκεπάσει» το σπίτι του. Όπως δήλωσε ο Αιθίοπας, θα βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μόλις επιστρέψει στη χώρα του θα διωχθεί, πιθανόν θα φυλακιστεί και ενδεχομένως θα εκτελεστεί.

Η διαμαρτυρία του 1968
 Η κίνηση του Λιλέσα φέρνει στη μνήμη την παρόμοια κίνηση που έκαναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος.
Οι δύο Αφροαμερικανοί που ανέβηκαν στο βάθρο των 200μ. (πρώτος και τρίτος) χωρίς παπούτσια ύψωσαν το χέρι και φορώντας ένα μαύρο γάντι κατήγγειλαν το ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δυνατή φωνή των «Μαύρων Πανθήρων» στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Αμφότεροι αποβλήθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και… εξαφανίστηκαν από τον αθλητισμό πληρώνοντας το τίμημα.
Μαζί και ο λευκός Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, ο δεύτερος της κούρσας, που στήριξε την απόφασή τους και τέθηκε στο περιθώριο από τους συμπατριώτες του.

Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία του λευκού αθλητή δίπλα στους εμβληματικούς μαύρους αθλητές, που ύψωσαν συμβολικά τη γροθιά τους στους Ο.Α του 1968. Τιμωρήθηκε σκληρά για τη στάση του. 38 χρόνια μετά οι δύο μαύροι συναθλητές σήκωσαν το φέρετρό του…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here