news247

Βαριά υπονοούμενα αντάλλαξαν μεταξύ τους σε πάνελ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε πολλές φορές τη σημασία της τήρησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της ΕΕ και άφησε αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές».

Σε κάποια στιγμή όμως, χωρίς να φαίνεται ότι απευθύνεται άμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό, ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο λέγοντας, «είναι η εφαρμογή ανόητε…».

Ο κ. Σόιμπλε έκανε μια παράφραση της ιστορικής φράσης του Μπιλ Κλίντον «it’s economy stupid», η οποία όμως δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το ΔΝΤ

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών είναι απαραίτητη, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παραδέχθηκε πάντως ότι στην αρχή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, όμως πείστηκε από την καγκελαρία η οποία τελικά είχε δίκιο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που παρακολουθούσε τη συζήτηση ξέσπασε σε γέλια.

Ο κ. Σόίμπλε πρόσθεσε: «Σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

Ο πρωθυπουργός απάντησε σχετικά: «Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως».

Παράγοντες που παρακολούθησαν τη συζήτηση εκτίμησαν ότι ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αμυνόμενος για την παρουσία του ΔΝΤ, χωρίς να αιτιολογεί το γιατί αυτή είναι απαραίτητη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» και τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και άμεση δράση σε ορισμένα ζητήματα, χωρίς να περιμένουμε αλλαγή συνθηκών.

tsipras

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποτυχία του τρόπου που η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση και έφερε ως παράδειγμα την ανεργία και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση».

Κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πλησίασε τον κ. Σόιμπλε και μίλησαν για λίγο. Σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία για προσφυγικό για δύο ζητήματα: Το προσφυγικό και το θέμα του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως να μπουν σε λεπτομέρειες αν αυτό θα γίνει με συνομιλίες πρωθυπουργών ή υπουργών.

 

Διαβάστε επίσης στο news247: ΠΓΔΜ: Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here