Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Δανίας έχει προκαλέσει η απόφαση της δανέζικης εφημερίδας «Jyllands-Posten» να παρουσιάσει στο εξώφυλλο της ένα σκίτσο με την κινεζική σημαία να φέρει, αντί των πέντε κίτρινων αστεριών, σωματίδια του κορονοϊού.

Το όνομα του Δανού καλλιτέχνης που υπογράφει το σκίτσο είναι Niels Bo Bojesen. Μετά την δημοσιοποίηση της εικόνας, η πρεσβεία απαίτησε από τους υπεύθυνους του μέσου να ζητήσουν συγνώμη από τον κινεζικό λαό επειδή δημοσίευσαν το σκίτσο αυτό με λεζάντα «κορονοϊός» στο φύλλο της Δευτέρας.

«Χωρίς συμπάθεια και ενσυναίσθηση, πέρασε την διαχωριστική γραμμή της πολιτισμένης κοινωνίας και το ηθικό σύνορο του ελεύθερου λόγου και προσέβαλε την ανθρώπινη συνείδηση».

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η ίδια εφημερίδα είχε προκαλέσει την οργή ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου αφού είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο διευθυντής του μέσου, Τζάκομπ Νίμπροε, τόνισε ότι η εφημερίδα δεν είχε στόχο να διακωμωδήσει την κατάσταση στην Κίνα, όπου ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 106 ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες άλλους. Αρνήθηκε όμως να ζητήσει συγγνώμη, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ritzau.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που δεν θεωρούμε λανθασμένο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποτιμήσουμε ή να χλευάσουμε την κατάσταση στην Κίνα και δεν θεωρούμε ότι το σκίτσο κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Νίμπροε στην Ritzau.

Ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Ζόρεν Πάπε Πάουλσεν σημείωσε μέσω ανάρτησης του στο Twitter πως οι Δανοί πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα εκτίμησαν ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να ασκεί πιέσεις στην εφημερίδα. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here