Την πρώτη θέση απέσπασαν 14χρονοι Κύπριοι μαθητές στον διαγωνισμό της NASA «NASA Space Apps Challenge». Η Αθένα Βούργος και ο Σάββας Μιχαήλ Άγγελος Αγισηλάου εντυπωσίασαν με τις ιδέες και την εμπεριστατωμένη δουλειά που είχαν κάνει τον επιστημονικό διευθυντή της ΝΑSΑ, δρ Τζέιμς Γκριν, καθώς και τους κριτές που συνδέθηκαν ζωντανά από τη NASA στις ΗΠΑ με την Κύπρο.

Το θέμα που κλήθηκαν να λύσουν σε διάστημα δύο ημερών, ήταν η μελλοντική ιδανική δομή της κοινωνίας στις διαστημικές αποικίες και έπρεπε να το παρουσιάσουν εντός δέκα λεπτών. Η συγκεκριμένη πρόκληση αφορούσε μόνο την Κύπρο και συμμετείχαν συνολικά δέκα ομάδες.

Οι νικητές περιέγραψαν πώς θα γίνει ο εποικισμός του φεγγαριού χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να σχεδιάσουν μια ηγετική δομή. Επίσης, μίλησαν και για την επιλογή των ανθρώπων που θα εποικίσουν το φεγγάρι.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, που οποίος ήταν και ένας από τους κριτές του διαγωνισμού, αυτό που έκανε τα παιδιά να ξεχωρίσουν ήταν ότι έψαξαν δομές από αρχαιότατους χρόνους όπως η Αθήνα, η Σπάρτη, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αργότερα τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Οι δυο μαθητές που κατέκτησαν την πρωτιά, θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Marshall Space Flight Center στις ΗΠΑ, όπου γίνεται η εκπαίδευση των αστροναυτών, ενώ μαζί με άλλες τρεις ομάδες θα επισκεφθούν το Rocket and Space Center. Όλοι όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα εκπαιδευτούν για μια εβδομάδα όπως οι αστροναύτες πριν εκτοξευθούν στο διάστημα, δηλαδή σε εξομοιωτές και μηχανήματα προσομοίωσης της βαρύτητας κλπ.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση διαστημικών προκλήσεων. Έχει στόχο να ενεργοποιήσει την σκέψη των πολιτών σε όλον τον κόσμο, ώστε να δοθούν λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία. Διοργανώνεται μια φορά τον χρόνο σε περίπου 200 πόλεις ανά τον κόσμο.

Στην Κύπρο ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το 2013 και σε μόνο πέντε χρόνια πήρε την πρώτη θέση δύο φορές και τη δεύτερη θέση μια φορά.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here