Τα νεύρα γίνονται κόμπος στο στομάχι, η αμηχανία φέρνει μια λάμψη στα μάγουλα, τα μάτια δακρύζουν στη θλίψη.

Τα συναισθήματα έχουν μια άμεση, φυσιολογική επίδραση στο σώμα μας, την οποία αποτύπωσε μία ομάδα Φινλανδών ερευνητών.

Για να φτιάξουν τους χάρτες, οι ερευνητές έδειξαν σε 773 συμμετέχοντες, διαφορετικές λέξεις, ιστορίες, ταινίες, και εκφράσεις και σκιαγράφησαν σε μια ανθρώπινη σιλουέτα, τις περιοχές του σώματος στις οποίες αποτυπώθηκε αύξηση, ή μείωση της δραστηριότητας.

Όσο εντείνεται η δραστηριότητα, το χρώμα αλλάζει από μαύρο σε κόκκινο και μετά σε κίτρινο, ενώ η μείωση της δραστηριότητας περιγράφεται, από μια όλο και φωτεινότερη απόχρωση του μπλε.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συμπίπτουν με πολλές από τις ανθρώπινες εμπειρίες: η κατάθλιψη συνδέεται με ένα πάγωμα στα άκρα, ενώ η ντροπή προκαλεί φωτεινές κηλίδες στα μάγουλα. Κλασικά, η θλίψη ζωγραφίζεται στα μάτια με τα δάκρυα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από πολλές χώρες, από τη Φινλανδία και την Ταϊβάν, περισσότερο για να υπάρχει μια βιολογική βάση για την ανταπόκριση στα συναισθήματα, παρά μια πολιτιστική.

Ανεξάρτητα από εθνότητες, ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι αντιδράσεις στα συναισθήματα ήταν όμοιες, αν και οι ερευνητές παραδέχονται, ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις πολιτιστικές αναφορές και τα στερεότυπα, που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here