Σχήμα οξύμωρο, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου να μιλά για τη φτώχεια, όμως ο συνιδρυτής της Microsoft έχει επιχειρήματα και υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρεις μύθοι, που «φρενάρουν» την ανάπτυξη των φτωχότερων κρατών και σύντομα, θα διαλυθούν.

Ο Μπιλ Γκέιτς δημοσίευσε μία επιστολή, στην ιστοσελίδα της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Bill & Melinda Gates Foundation», μέσω της οποίας στέλνει ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα, εκτιμώντας ότι το 2035 δεν θα υπάρχει ούτε ένα φτωχό κράτος, από τα 35 που η Παγκόσμια Τράπεζα εντάσσει στην κατηγορία των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει μάλιστα, πως οι περισσότερες χώρες θα έχουν μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από όσο έχει σήμερα η Κίνα, επωφελούμενες από τις πιο παραγωγικές γειτονικές τους χώρες και από καινοτομίες, όπως τα νέα εμβόλια και η ψηφιακή επανάσταση.

«Σχεδόν από κάθε άποψη, ο κόσμος είναι καλύτερος από ότι ήταν ποτέ. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με περισσότερη υγεία. Πολλά έθνη, που χρειάζονταν εξωτερική βοήθεια, τώρα είναι αυτάρκη. Μπορεί να θεωρείτε πως οι πανηγυρισμοί θα έπρεπε να είναι μεγάλοι για μία τέτοια πρόοδο, όμως στην πραγματικότητα, η Μελίντα (η σύζυγος του Γκειτς) και εγώ συγκλονιζόμαστε από το πόσοι άνθρωποι θεωρούν, ότι τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα. Η πεποίθηση πως ο κόσμος δεν μπορεί να λύσει την εκτεταμένη φτώχεια και τις επιδημίες, δεν είναι απλώς λαθεμένη, αλλά και επιβλαβής», τονίζει.

Επιπλέον, ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει τρεις μύθους, που εμποδίζουν την πρόοδο για τις φτωχές χώρες:

1. Οι φτωχές χώρες είναι καταδικασμένες να μείνουν φτωχές.

2. Η ξένη βοήθεια πηγαίνει εντελώς χαμένη.

3. Το να σώζονται ζωές οδηγεί σε υπερπληθυσμό.

Η περιουσία του Αμερικανού επιχειρηματία, που έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών, αποτιμάται στα 72,7 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg News.

Επίσης, από το 1997, το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» έχει χρηματοδοτήσει με 28,3 δισ. δολάρια ενέργειες, που σχετίζονται με την υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση.

Συνεπώς, ο Γκέιτς έχει αποδείξει ότι ξέρει να βγάζει χρήματα και να βλέπει μπροστά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι είναι σωστές όλες οι προβλέψεις του.

Στο μέλλον θα φανεί, αν πράγματι σε 21 χρόνια από σήμερα, δε θα υπάρχει κανένα φτωχό κράτος στον πλανήτη.

Από σήμερα όμως, υπάρχει ένα ακόμη επιχείρημα, ότι αυτός ο παγκόσμιος στόχος δεν είναι ουτοπία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here