Άλλη όψη θα έχει το κέντρο της Αθήνας το 2016, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου – Πατησίων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 78,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την επέκταση του Τραμ και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη ρότα των οχημάτων στο κέντρο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύνολο μικρών παρεμβάσεων, που θα γίνουν σε δύο φάσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα από το ΥΠΕΚΑ με 37.974.000 ευρώ –μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)– και την Περιφέρεια Αττικής με 40.526.00 ευρώ –μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Αττικής).

anaplasi panepistimiou

Οι κυριότερες παρεμβάσεις:

– επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων

– ο ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, όπου θα υπάρξουν εκτεταμένες πεζοδρομήσεις.

Προβλέπονται επίσης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ανασχεδιασμός των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση – κίνηση των πολιτών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

???????????????????????????????????????????????

Στις επιμέρους παρεμβάσεις περιλαμβάνεται ο επανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας, από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να μετατραπούν σε δύο πράσινες αστικές πλατείες.

Στην πλατεία Δικαιοσύνης (έναντι του Ρεξ) θα δημιουργηθεί ένα σκιασμένο προαύλιο, στο οποίο θα φιλοξενούνται δραστηριότητες στάσης και παραμονής.

Η οδός Κοραή θα μετατραπεί σε ελεύθερο δημόσιο χώρο. Στα σχέδια προβλέπεται επίσης η εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο μπροστά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου, που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου και η αειφόρος διαχείριση νερών, μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.

Όλες οι παρεμβάσεις συνοδεύονται από δράσεις παρακολούθησης, που θα διασφαλίζουν τη θετική περιβαλλοντική συνεισφορά του έργου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here