Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι θα βάζει ετησίως στο ταμείο της η Κυπριακή Δημοκρατία από την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, με την τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές να ανέρχεται στα 70 δολάρια το βαρέλι, τα συνολικά κέρδη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» υπολογίζονται στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

O Υπουργός Eνέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, έπειτα από σχετική έγκριση που έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέγραψε την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», για περίοδο 25 ετών, την οποία και παρέδωσε σε εκπροσώπους της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek.
Κατά τη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Ενέργειας, παρουσία και των Πρέσβεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης υπέγραψε, παράλληλα, το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου που, επίσης, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη» αποτελεί την πρώτη του είδους της που παραχωρείται σε αδειούχους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Βασίζεται στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας και το οποίο ενέκρινε, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Βάσει του Σχεδίου, θα γίνεται μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.

Η σημερινή εξέλιξη, της οποίας προηγήθηκαν εκτενείς διαπραγματεύσεις σχεδόν ενός χρόνου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη» να προχωρήσει σε εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Τίθενται, επομένως, και οι βάσεις τόσο για ολοκλήρωση της αλυσίδας υδρογονανθράκων και μετατροπή της Κύπρου σε παραγωγό φυσικού αερίου όσο και για υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής για δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here