Ο Ζάχος Χατζηφωτίου υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε στις μάχες του Ελ Αλαμέιν και του Τομπρούκ.
Στα Δεκεμβριανά ήταν επικεφαλής αξιωματικός στην ομάδα της ταξιαρχίας Ρίμινι και πολέμησε στην πλατεία Ρηγίλλης και στο Μετς επί της σημερινής Β. Κωνσταντίνου.
Τότε από εκει περνούσε ο Ιλισσός ποταμός που αποτελούσε φυσικό «σύνορο» μεταξύ του Κολωνακίου, το οποίο ήλεγχαν οι Άγγλοι, και του Παγκρατίου, όπου υπήρχαν οχυρές θέσεις των Ελασιτών.
Όπως περιγράφει, αν και διέθετε υπεροπλία και έλαβε εντολή να χτυπήσει, προτίμησε μια παρελκυστική μέθοδο, ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

«Είχαμε 100 πολυβόλα, θα τους σκοτώναμε όλους τους Ελασίτες. Έτσι ζήτησα να κάνουμε μια επίδειξη πυρός με φλογοβόλα. Ανάψαμε τον Ιλισσό», λέει στη Μηχανή του Χρόνου.

Την αναμέτρηση στον λόφο του Αρδηττού και την είσοδο των τανκς στο Παγκράτι κατέγραψε ο φακός των Βρετανών.

Όπως κατέγραψε η ιστορική έρευνα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, ο λόφος του Αρδηττού αποτελούσε σημαντικό στόχο γιατί από το σημείο αυτό πυροβόλα και όλμοι του ΕΛΑΣ χτυπούσαν το κτίριο της Βουλής, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο στρατολόγησης κυβερνητικών δυνάμεων, και την πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα μπορούσαν να χτυπήσουν και την λεωφόρο Συγγρού.

Decemvriana_Mets 1
Ο Ιλισός ποταμός στο ύψος του Παναθηναϊκού Σταδίου κατά τα Δεκεμβριανά ήταν το φυσικό σύνορο των αντιμαχομένων πλευρών. Η περιοχής Ρηγίλλης και Μετς δόθηκαν φονικές μάχες. Στην εικόνα διακρίνονται οι καπνοί από τον λόφο του Αρδηττού.

Η γενική επίθεση των Βρετανών κατά των θυλάκων των Ελασιτών ξεκίνησε την 28η Δεκεμβρίου με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Ν. Κόσμο (Δρογούτι) και τη Δάφνη (Κυνοσάργους), ώστε να υπάρξει αποκλεισμός των ανατολικών συνοικιών από την πλευρά του Α νεκροταφείου. Ακολούθησε σφοδρός βομβαρδισμός όλων των θέσεων σε Παγκράτι, Βύρωνα, Καισαριανή και Υμηττό.

Το σημείο όπου δόθηκε η συνέντευξη του Ζ.Χατζηφωτίου για την μάχη στα Δεκεμβριανα. Η λήψη είναι του 1950 και δείχενει ότι στην σημερινή Β. Κωνσταντίνου υπήρχε γέφυρα στο ύψος της Ρηγίλλης.
Το σημείο όπου δόθηκε η συνέντευξη του Ζ. Χατζηφωτίου για την μάχη στα Δεκεμβριανά. Η λήψη είναι του 1950 και δείχνει ότι τότε στην σημερινή Β. Κωνσταντίνου υπήρχε γέφυρα στο ύψος της Ρηγίλλης.

DEcemvriana_Xaralabidis
Σύμφωνα με βρετανικές πηγές κατά την διάρκεια της ημέρας έπεσαν 2 χιλιάδες βολές! 

Μετά τον βομβαρδισμό ξεκίνησε η επίθεση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων, ενώ τα τανκς μπήκαν στο Παγκράτι από την οδό Ερατοσθένους και στο Μετς από την οδό Αναπάυσεως.  Ηταν τέτοια η δύναμη πυρός, ώστε γρήγορα διέσπασαν τα τάγματα Καισαριανής και Βύρωνα του ΕΛΑΣ .

Στο σημείο όπου είχε πάρει θέσεις  μάχης η δύναμη των Ριμινιτών υπό τον Χατζηφωτίου, δηλ. στο ύψος της οδού Διοχάρους (σημερινή Βασιλέως Κωνσταντίνου), οι Βρετανοί  με άρματα μάχης  συγκρούστηκαν με δύναμη Ελασιτών από το Βύρωνα.
Αργότερα ένας λόχος Άγγλων κατάφερε να φθάσει μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Ακολούθησε η επίθεση των Ριμινιτών στην Καισαριανή.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το εξαιρετικό  βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Δεκεμβριανά 1944 – Η μάχη της Αθήνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here