Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Το έργο του ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των ποιητών και πολλοί στίχοι του παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιροι.
Ο Καβάφης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, σε μια πολυμελή ελληνική οικογένεια.
Ήταν ο όγδοος και τελευταίος γιος και μια φωτογραφία, που τον δείχνει ντυμένο με κοριτσίστικα ρούχα, κάνει τους μελετητές της ζωής του να πιστεύουν ότι η μητέρα του, η Χαρίκλεια, επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει ένα κορίτσι, αλλά δεν τα κατάφερε.
Η οικογένεια Καβάφη ζούσε άνετα χωρίς οικονομικά προβλήματα, καθώς ο πατέρας του Πέτρος, είχε μια επιτυχημένη επιχείρηση βαμβακιού.
Το 1870 όμως, έφυγε από τη ζωή και τότε άρχισαν τεράστια οικονομικά προβλήματα για την οικογένεια.
Η μητέρα του προσπάθησε να στήσει μια καινούρια ζωή στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν τα κατάφερε κι έτσι γύρισε πίσω στην Αλεξάνδρεια.
Η καθημερινότητα όμως γινόταν όλο και πιο δύσκολη.
Όταν οι Άγγλοι άρχισαν να βομβαρδίζουν την Αλεξάνδρεια, η Χαρίκλεια με τους γιους της έφυγε ξανά, αυτή τη φορά για την Κωνσταντινούπολη. Παρόλο που ο Κωνσταντίνος δεν ήθελε να αποχωριστεί για δεύτερη φορά τους φίλους του, η απόφαση της μητέρας του αποδείχτηκε σωτήρια, αφού λίγο καιρό μετά, το σπίτι τους στην Αλεξάνδρεια βομβαρδίστηκε και κατέρρευσε.

Δείτε στο βίντεο της Μηχανής του Χρόνου τα πρώτα χρόνια της ζωής του Καβάφη. Πώς η οικογένειά του πέρασε από την πολυτέλεια στην κατάρρευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί ο Κωστής Παλαμάς απαξίωσε την ποίηση του Καβάφη, ενώ ο Ξενόπουλος τον υμνούσε…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here