Ο «πρόγονος» της βόμβας μολότωφ χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας το 1822 στη Χίο από τον Κανάρη.

Με τη «γυάλινη μπάλα», το έργο των μπουρλοτιέρηδων ήταν πιο εύκολο και σίγουρα πιο ασφαλές. Η ανάφλεξη του μπουρλότου από μακριά ήταν πιο ακίνδυνη από την πυροδότηση λίγο πριν να εγκαταλείψουν την βάρκα που θα ανατιναζόταν μαζί με το εχθρικό πλοίο.

Η «μολότωφ» του Κανάρη και το ναυτικό του μαχαίρι (κάμα)

Η μέθοδος
Στην οπή του πάνω μέρους της γυάλινης χειροβολίδας τοποθετούσαν την εύφλεκτη ύλη ως φυτίλι και γέμιζαν τη σφαίρα με υγρό πυρ που χρησιμοποιούσαν για την ανάφλεξη του μπουρλότου.
Αρχικά οι μπουρλοτιέρηδες έδεναν το «μπουρλότο» στο εχθρικό πλοίο. Για μπουρλότο συνήθως χρησιμοποιούσαν ένα άχρηστο παλιό σκάφος, γεμάτο με κομμάτια ξύλου, άχυρα, ή μουσαμάδες. Πλησίαζαν το στόχο, το αγκίστρωναν επάνω του, το εγκατέλειπαν και έριχναν τη γυάλινη μπάλα. Οι φλόγες απλώνονταν στο σκαρί και την αρματωσιά του εχθρικού πλοίου.
Την εποχή των ξύλινων ιστιοφόρων, τα μπουρλότα προκαλούσαν μεγάλο πανικό και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι σε πλοία που ήταν αγκυροβολημένα ή βρίσκονταν σε άπνοια. Η χρήση της «μολότωφ» έδινε τη δυνατότητα της πρόκλησης φωτιάς σε λίγο χρόνο και με περισσότερη ασφάλεια.

Η πυρπόληση του τουρκικού στόλου στη Χίο

Δύο μήνες μετά τη μεγάλη σφαγή της Χίου (1η Απρίλη 1822), κατά την οποία οι Τούρκοι σκότωσαν περίπου 25.000 κάτοικους, πυρπολικά πλοία από τα Ψαρά επιτέθηκαν στην τουρκική ναυαρχίδα με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη.
Μέσα σε λίγες ώρες το μεγαλύτερο πλοίο των Τούρκων καταστράφηκε με τη μέθοδο του μπουρλότου, όταν η μπαρουταποθήκη πήρε φωτιά. Μαζί με τη ναυαρχίδα κάηκαν περίπου 2.500 ναύτες, μαζί και ο αρχηγός του στόλου, Καρά Αλή. Η ανατίναξη του τουρκικού στόλου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην Ευρώπη, ως ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα στον «πόλεμο της θάλασσας».

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά και ακολούθησε το επάγγελμα του ναυτικού, όπως ο πατέρας του. Ο ψαριανός μπουρλοτιέρης είχε και άλλες ένδοξες στιγμές.
Ανατίναξε το πλοίο του τούρκου αντιναύαρχου και έκαψε δύο τούρκικα πλοία έξω από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.
Επί Όθωνα έγινε Ναύαρχος και Γερουσιαστής, ενώ το 1877 μετά από λαϊκή απαίτηση ανέλαβε πρωθυπουργός σε οικουμενική κυβέρνηση. Τον ίδιο χρόνο πέθανε στην Αθήνα, με όλες τις τιμές και τη δόξα που άξιζαν στην προσφορά του.

Οι φωτογραφίες είναι από τα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Χίου και οι πληροφορίες από την Περιοδική Ενημερωτική Έκδοση του μουσείου,05/2015 – 04/2016

Διαβάστε επίσης: Πώς τα πυρπολικά εξελίχθηκαν σε ένα τρομερό πολεμικό όπλο στα χέρια των Ελλήνων ναυτικών του 1821. Οι κυβερνήτες τους Παπανικολής, Πιπίνος και Ματρόζος έδωσαν τα ονόματά τους στα θρυλικά υποβρύχια…

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here