news247: Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την χώρα μας, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα.
Η νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ. Γ. Χουλιαράκης.
Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι βλέπει λίγες πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος μετά το σημερινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το Reuters.
Γιούνκερ: Είμαι σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες – Πέτερ Κάζιμιρ (υπουργός Οικονομικών Σλοβακίας): Περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για περαιτέρω συνομιλίες.
«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα.
Σε γραπτή δήλωση αναμένεται να προβεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Παρέμβαση Αβραμόπουλου υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα
Ο Επίτροπος τάχθηκε υπέρ του “ναι”, το οποίο συνέδεσε με την παραμονή στην Ευρώπη και αυτή με την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή, την εθνική ασφάλεια. Έβαλε δηλαδή και την εθνική και κοινωνική διάσταση.
Τάχθηκε επίσης κατά της κομματικοποίησης του δημοψηφίσματος και κατά του διχασμού που παρεπέμπει όπως άφησε να εννοηθεί σε εμφυλιοπολεμικές εποχές. Αναγνώρισε με νόημα ολιγωρίες και αστοχίες των τελευταίων ετών. Έθεσε όμως τους ψηφοφόρους προ των ιστορικών ευθυνών της απόφασης της Κυριακής, θέλοντας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποχής από πολίτες που δεν είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν έχουν πειστεί να ψηφίσουν “ναι” : “Αυτή την Κυριακή, οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον”.
Ο κ.Αβραμόπουλος, τον οποίο ορισμένα σενάρια έφεραν ως ένα πιθανό πρωθυπουργό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τόνισε επίσης ότι: “Όποια κι αν είναι η δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, είναι σαφής η ανάγκη μιας νέας εθνικής διαπραγμάτευσης, που να συνοδεύεται από μια νέα στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας”.