Δύο ερευνητικές ομάδες βρήκαν έναν τρόπο να μελετήσουν καλύτερα τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ζωής.
Για πρώτη φορά ανέπτυξαν ανθρώπινα έμβρυα έξω από τη μήτρα της μητέρας τους για δεκατρείς ημέρες.
Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να αναλύσουν τις βιολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν στο έμβρυο πριν τα εμφυτεύσουν στη γυναικεία μήτρα.
Μέχρι πρότινος οι ερευνητές μελετούσαν την ανάπτυξη του εμβρύου στα εργαστήρια μέχρι τις επτά πρώτες ημέρες. Πλέον έχουν τη δυνατότητα να κάνουν λεπτομερή έρευνα στο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Μαγκνταλένα Ζερνίτσα Γκετς, που βοήθησε στη

Έμβρυο στην 11η ημέρα, Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, Τα έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα δόθηκαν από ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο που επέτρεπε στα έμβρυα να αισθάνονται όπως όταν βρίσκονται στο σώμα της μητέρας. Η έκθεση της μελέτης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Cell Biology
Έμβρυο στην 11η ημέρα, Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ,
Τα έμβρυα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα παραχωρήθηκαν από ζευγάρι που υποβάλλεται σε θεραπεία γονιμότητας. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο που επέτρεπε στα έμβρυα να αισθάνονται όπως όταν βρίσκονται στο σώμα της μητέρας. Η έκθεση της μελέτης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Cell Biology

διεξαγωγή της έρευνας δήλωσε: “Η έρευνα που κάνουμε θα έχει τεράστια οφέλη”. Οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες και να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα ή αποβολές και να βελτιώσουν τις θεραπείες για το πρόβλημα της γονιμότητας.

Παρόμοια διαδικασία για την πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη έχει πραγματοποιηθεί σε ποντίκια και σε άλλα ζώα. Όμως τα ευρήματα της μελέτης στα ανθρώπινα έμβρυα ήταν διαφορετικά.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Μαγκνταλένα Ζερνίτσα Γκετς, “είναι το πιο μυστηριώδες και αινιγματικό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης στο οποίο δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση. Είναι η περίοδος στην οποία καθορίζεται το σχήμα του σώματος”.
αρχική φωτογρφίαΠαρόλο που η έρευνα μόλις ξεκίνησε οι επιστήμονες έχουν ήδη σημαντικά ευρήματα στα χέρια τους, καθώς παρατήρησαν και κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία της ανάπτυξης μέχρι την 13η ημέρα.
Αυτό που ελπίζουν μελλοντικά, σύμφωνα με τη Ζερνίτσα Γκετς, είναι να καταφέρουν να ακολουθήσουν την ανάπτυξη των εμβρύων για μερικές ακόμα ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυστήριο για τους επιστήμονες το έμβρυο που «κρυβόταν» επί 336 χρόνια στο φέρετρο επισκόπου της Σουηδίας. Πιστεύουν ότι ήταν καρπός κάποιας παράνομης σχέσης και δεν επιτρεπόταν να ταφεί

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here