Στο Δάσος της Πάφου υπάρχει μία μοναδική περιοχή, ο οικότοπος του δάσους των Κέδρων.

Η ύπαρξη του κέδρου στην Κύπρο αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Θεόφραστο, πατέρα της Βοτανικής, ο οποίος έζησε από το 371-287 π.Χ. Το είδος του κυπριακού κέδρου είναι ένα από τα τέσσερα είδη κέδρων που καταγράφονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN και το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου όπου χαρακτηρίζεται ως Εύτρωτο.

Ο οικότοπος αυτός, που έχει οριστεί ως 9590, χαρακτηρίζεται ως οικότοπος προτεραιότητας και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ η Κοιλάδα των Κέδρων είναι μία από τις περίπου 27.400 περιοχές του δικτύου Natura 2000 που υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτήν περνάει το μεγάλο μονοπάτι Ε4 το οποίο ξεκινά από το Γιβραλτάρ και, διασχίζοντας εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώνεται στην Κύπρο.

Τέλος, η περιοχή «Κοιλάδα Κέδρων – Κάμπος», αποτελεί τη μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ο επισκέπτης της μπορεί να δει μαζί μοναδικά και ενδημικά στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου, όπως τα ενδημικά φυτά

 

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο και καλύπτει το 18% των εδαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 6% της θαλάσσιας επικράτειάς της.

Για την προστασία του οικότοπου συνεργάζονται το Τμήμα Δασών, το πανεπιστήμιο Frederick και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, στο πλαίσιο του έργου LIFE-KEDROS.

Στο πλαίσιο αυτό του έργου, τοποθετήθηκαν κάποιες κάμερες στην τοποθεσία Τρίπυλος, οι οποίες αιχμαλώτισαν πανέμορφες εικόνες από ανυποψίαστα αγρινά την ώρα που ψάχνουν για τροφή.

Τα βίντεο δημοσίευσε ο Χάρης Νικολάου, δασικός λειτουργός στο Τμήμα Δασών.

Πληροφορίες: LIFE-KEDROS

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Τι σχέση έχουν τα αγρινά με τους Αλαμάνους μοναχούς που ναυάγησαν στην Κύπρο μετά τις Σταυροφορίες. Η ύπαρξή τους μετράει πάνω από 9000 χρόνια  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here