«Εκεί όπου το πάρκο των καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, το φρύδι της πόλης βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό» ανέφερε ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης για την Έδεσσα, την «πόλη των νερών» και τους επιβλητικούς καταρράχτες της.

Ο καταρράκτης Κάρανος ή Τσιρί- Παπά πήρε το όνομά του  από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά. Είναι ο μεγαλύτερος και ομορφότερος καταρράκτης από τους συνολικά έντεκα. Το νερό του πέφτει κάθετα από από ύψος περίπου 70 μέτρων. Πίσω από την «κουρτίνα» που δημιουργεί ο Κάρανος, υπάρχει ένας μικρός διάδρομος, δίνοντας την ψευδαίσθηση στους επισκέπτες ότι περνούν μέσα από τον καταρράκτη.

Πύργος μέσα στο νερό, σημαίνει η αρχαία ονομασία της Έδεσσας, που για πολλά χρόνια, υπό την Οθωμανική κυριαρχία, ονομαζόταν Βοδενά, από τη σλάβικη λέξη voda, που σήμαινε νερό

Ο δεύτερος ορατός καταρράκτης είναι ο λεγόμενος διπλός καταρράκτης, όπου κυλάει πλάγια και τα νερά του, ορμητικά, χωρίζονται στα δύο. Ο χώρος είναι αρκετά οργανωμένος, και οι επισκέπτες, πέρα από τους όμορφους καταρράκτες, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το μικρό σπήλαιο, δίπλα από τον Κάρανο, το Κανναβουργείο, το Ενυδρείο, το Σηματοτριβείο αλλά και τη μικρή εκκλησία της Αναλήψεως.

Ιστορική αναδρομή

Η πόλη της Έδεσσας ιδρύθηκε το 813 π.Χ από τον βασιλιά Κάρανο. Από τότε, το υγρό στοιχείο ήταν έντονο στην πόλη και έτσι η ονομασία της στα αρχαία χρόνια σήμαινε «πύργος μέσα στο νερό». Η περιοχή κατοικήθηκε από πολύ νωρίς και μέχρι το 1977, όπου ανακαλύφθηκαν οι τάφοι της Βεργίνας, ταυτιζόταν με τις αρχαίες Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού βασιλείου.
Η Έδεσσα γνώρισε μεγάλη πολιτισμική ακμή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Είχε δικό της νομισματοκοπείο και την κατοίκησαν πολλοί ευγενείς, καθώς βρισκόταν δίπλα στην ξακουστή Εγνατία Οδό.
Με την επικράτηση του Βασίλειου Β΄του Βουλγαροκτόνου η Έδεσσα απελευθερώθηκε από τους Βούλγαρους. Το 1386 όμως, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη. Πριν από την Οθωμανική κατοχή, η Έδεσσα είχε υποταχθεί για περίπου τέσσερις δεκαετίες στους Σέρβους, υπό τον  βασιλιά της χώρας, Στέφανο Δουσάν.
Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αποτέλεσε ένα σημαντικό αστικό και πολιτισμικό κέντρο, αλλά και πόλο έλξης για πολλούς διανοούμενους.

Οι καταρράκτες της Έδεσσας περνούν από το κέντρο της πόλης, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο.

Οι κάτοικοι της Έδεσσας πρωτοστάτησαν επίσης και σε καθοριστικές συρράξεις για το Ελληνικό Έθνος. Συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, η πόλη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και από τις 18 Οκτωβρίου 1912, η Έδεσσα αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Στον Μεγάλο Πόλεμο, πέρα από τη Θεσσαλονίκη, η «Στρατιά της Ανατολής» με επικεφαλής τον Γάλλο στρατηγό Σαράιγ, στρατοπέδευσε στην Έδεσσα, αλλά και σε άλλες πόλεις,  ενώ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η πόλη υποδέχθηκε πλήθος προσφύγων.
Η παράδοση της Έδεσσας στις τέχνες και τα γράμματα φαίνεται και από την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος» το 1922, που αποτελεί και τον ιστορικότερο σύλλογο της πόλης. Μέχρι σήμερα, αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης αλλά και όλη την ελληνική λαογραφική ιστορία.

Μέχρι το 1942, οι καταρράκτες παρέμειναν τουριστικά ανεκμετάλλευτοι
Οι μεγαλύτεροι καταρράκτες των Βαλκανίων
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Οι επιβλητικοί καταρράκτες της είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων. Μέχρι τον 14ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού συγκρατούνταν σε μία μικρή λεκάνη, δυτικά της πόλης. Όπως αναφέρει ρωσικό χρονικό της εποχής, δημιουργήθηκαν περί το 1395 μετά από μεγάλος καταστροφικό σεισμό. Άλλοι   θεωρούν πως η δημιουργία των καταρρακτών είναι αποτέλεσμα κάποιου γεωλογικού ή έντονου καιρικού φαινομένου.

Οι επιβλητικοί καταρράκτες της είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων. Μέχρι τον 14ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού συγκρατούνταν σε μία μικρή λεκάνη, δυτικά της πόλης. Όπως αναφέρει ρωσικό χρονικό της εποχής, δημιουργήθηκαν περί το 1395 μετά από μεγάλος καταστροφικό σεισμό. Άλλοι   θεωρούν πως η δημιουργία των καταρρακτών είναι αποτέλεσμα κάποιου γεωλογικού ή έντονου καιρικού φαινομένου.

Μέχρι το 1942, οι καταρράκτες έμειναν εμπορικά ανεκμετάλλευτοι. Μάλιστα αναφέρεται ότι στην κατοχή ένας λοχίας της Γκεστάπο, ονόματι Φριτς, αποφάσισε να διαμορφώσει το περιβάλλοντα χώρο. Κάθε πρωί, έπαιρνε τις ταυτότητες των κατοίκων και τους ανάγκαζε να εργαστούν στο εργοτάξιο των καταρρακτών. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης.

Τα χιόνια από το Καϊμακτσαλάν τροφοδοτούν τις πηγές του υγρότοπου Άγρα – Βρυτών – Νησίου και από εκεί προέρχεται το νερό των καταρρακτών. Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών καλύπτει μια περιοχή περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί ένα από πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα τη Ελλάδας.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τον συνεργάτη μας «UpDrones» από την γραφική πόλη της Έδεσσας  με τους περίφημους καταρράκτες: 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα που χρησιμοποιήθηκε πάγος αντί για νερό για την δημιουργία 30 εκατομμυρίων τόνων σκυροδέματος. Χρειάστηκαν 40.000 εργάτες για την κατασκευή που ονομάστηκε «ναός από μπετόν» (βίντεο)… 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here