Υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες με πανηγυρικά στιγμιότυπα από την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1944.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις χαρούμενες εικόνες όμως, υπάρχουν κάποιες σκηνές ιδιαίτερα σοκαριστικές.
Πρόκειται για φωτογραφίες που δείχνουν τι περίμενε τις γυναίκες που κατηγορήθηκαν από τους συμπατριώτες τους ότι συνεργάστηκαν με τον εχθρό.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της γυναίκας με το ξυρισμένο κεφάλι που κρατά στην αγκαλιά το μωρό της, καρπό των ερωτικών σχέσεων με Γερμανό στρατιώτη.French_collaborator_10

Στην Ευρώπη η πρακτική αυτή χρονολογείται πριν από το μεσαίωνα με τους Βησιγότθους.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το ξεγύμνωμα των γυναικών ήταν πολύ συνηθισμένο σε περιπτώσεις μοιχείας.
Το ξύρισμα της κεφαλής ως μέθοδος ταπείνωσης και τιμωρίας επανήλθε τον 20ο αιώνα.

Όταν τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Ρηνανία το 1923, οι Γερμανίδες που είχαν συνάψει σχέσεις με τους Γάλλους στρατιώτες στη συνέχεια υπέστησαν δημόσια ταπείνωση και κατέληξαν με ξυρισμένα κεφάλια.
Έτσι οι Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έδωσαν εντολή οι Γερμανίδες που κατηγορούνταν για σχέσεις με άντρες εκτός της αποκαλούμενης » άριας φυλής», όπως π.χ με ξένους αιχμαλώτους που δούλευαν σε καταναγκαστικά έργα, να τιμωρούνται δημοσίως με τον ίδιο τρόπο.

Τα μέλη της γαλλικής αντίστασης οδηγήσει δύο γυναίκες που κατηγορούνται ότι είναι γερμανικής συμπαθούντες στην τοπική φυλακή, όπου τα κεφάλια τους θα πρέπει να ξυρίζεται ως τιμωρία για τη συνεργασία. Παρατηρήστε πώς αγγίζουν σύντομα-να-να-κουρεμένο κλειδαριές τους. 29 Αυγούστου 1944. Εθνικά Αρχεία, μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Μέλη της γαλλικής αντίστασης οδηγούν δύο γυναίκες που κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στην τοπική φυλακή. Πριν φτάσουν εκεί έπρεπε να περάσουν από την δοκιμασία του ξυρίσματος της κεφαλής. Παρατηρήστε πώς αγγίζουν τα κεφάλια τους πριν τους κόψουν τα μαλλιά. (29 Αυγούστου 1944, Εθνικά Αρχεία, Ηνωμένων Πολιτειών, Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος)
French_collaborator_4
Η διαπόμπευση έχει ολοκληρωθεί στους δρόμους του Παρισιού. Οι συλληφθείσες χωρίς ρούχα και με ξυρισμένα κεφάλια
2. Floozie_1
Γαλλίδα με γερμανικό χιτώνιο. Το παντελόνι μάλλον δεν της έκανε. Ήταν συνηθισμένο να φορούν τις στολές των Γερμανών αξιωματικών συντρόφων τους

Οι Γερμανοί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατάφεραν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Όταν οι εχθροπραξίες τελείωσαν και εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη, αναζήτησαν διαθέσιμες γυναίκες.
Αυτό τελικά απεδείχθη πως δεν ήταν πολύ δύσκολο.

3. Floozie_2
Μια ακόμη συνεργάτης των Γερμανών κάπου στην Γαλλία. Η φωτογραφία βρέθηκε στα χέρια Γερμανού αιχμαλώτου πολέμου
4. French_women_6
Γερμανοί στρατιώτες ανταλλάσσουν τα ρούχα τους με τις Γαλλίδες φιλενάδες τους και κάνουν «πλάκα».Συνήθως οι φωτογραφίες των κοριτσιών που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς βρέθηκαν σε σορούς νεκρών Γερμανών

Φιλενάδα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης;

Κανείς δεν γνωρίζει από πού προήλθε η επόμενη φωτογραφία, η οποία αρχικά αποδόθηκε σε ερωμένη Γερμανού αξιωματικού.
H νεαρή κοπέλα εμφανίζεται με πηλήκιο και στολή SS της τρίτης μεραρχίας των SS Panzer που είχε έμβλημα την νεκροκεφαλή (Division Totenkopf).

Κανείς δεν γνωρίζει από πού προήλθε αυτή η φωτογραφία. Δείχνει μία νεαρή κοπέλα με πηλίκιο από στολή SS της τρίτης μεραρχίας των SS Panzer που είχε έμβλημα την νεκροκεφαλή. (Division Totenkopf)
Το κορίτσι με την νεκροκεφαλή. Φορούσε την στολή των SS φρουρών των διαβόητων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ήταν ερωμένη ή απλά φορούσε την στολή του πατέρα της αξιωματικού;

Οι στολές με το συγκεκριμένο έμβλημα της νεκροκεφαλής τις φορούσαν οι φρουροί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των οποίων η δράση υπήρξε διαβόητη.
Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν σ’ αυτές τις μονάδες παρά μόνο ως βοηθοί και φυσικά δεν φορούσαν τη στολή των SS.
Η έρευνα γύρω από τη συγκεκριμένη φωτογραφία τείνει προς το συμπέρασμα πως μάλλον πρόκειται για στολή του πατέρα της. Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι Γερμανοί στρατιώτες για κάποιο λόγο έβρισκαν ενδιαφέρον να ντύνουν τους κατακτητές με τις στολές τους.
Παρατηρήστε ότι η εικόνα είναι κομμένη ώστε να μη δείξει τα πόδια που ενδεχομένως να ήταν γυμνά.
Ίσως τελικά να πρόκειται για μία αθώα κοριτσίστικη πλάκα.

6. French_women_9
Άλλη μια νεαρή κοπέλα με πηλήκιο από στολή SS 

 

7. French_women_7
Στρατιώτης της Βέρμαχτ εκτός υπηρεσίας «χαλαρώνει» στην πισίνα με την φιλενάδα του. Κάποιοι Γερμανοί αξιωματικοί συνήθιζαν να καλούν τις Γαλλίδες φιλενάδες τους πίσω στη βάση, κατά παράβαση των στρατιωτικών κανονισμών

Οι Γερμανοί κατέλαβαν όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και εγκαταστάθηκαν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν περιστατικά γυναικών που στράφηκαν ερωτικά προς τους κατακτητές κυρίως από σκοπιμότητα.  Ως δικαιολογία συνήθως προέβαλλαν την «έλλειψη» ανδρών, καθώς πολλοί Γάλλοι είτε ήταν αιχμάλωτοι των Γερμανών ή κατέφυγαν στα βουνά για να αναπτύξουν αντιστασιακή δράση.

9.French_women_1
Συντροφιά με φόντο τον πύργο του Άιφελ

Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι κάποιες κοπέλες δεν είχαν καμία αναστολή να αξιοποιήσουν τις παροχές που τους προσέφεραν οι στρατιώτες και κυρίως οι αξιωματικοί της Βέρμαχτ με αντάλλαγμα λίγη «παρηγοριά» και κάποια οικονομική ενίσχυση.
Αναμεσά τους και πολλοί που εκμεταλλεύονταν και αφελή κορίτσια που ενδεχομένως δεν είχαν ιδέα για την επίπτωση των πράξεων τους.

11.French_women_2
Εορταστική ατμόσφαιρα. Μία γαλλίδα διασκεδάζει με μέλη των SS σε καμπαρέ
12.French_women_
Γαλλίδα με τον Γερμανό φίλο της στα χιόνια
Η τιμωρία
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Montelimar της Γαλλίας, 29 Αυγούστου 1944

 Στην παραπάνω φωτογραφία μια Γαλλίδα διαπομπεύεται δημοσίως επειδή διατηρούσε ερωτική σχέση με Γερμανό στρατιώτη κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Πιο πίσω μια ακόμη κοπέλα περιμένει τη σειρά της. Πρόκειται για μία πόρνη που εξυπηρετούσε τους Γερμανούς στρατιώτες.
Ούτε αυτή δεν γλίτωσε την τιμωρία. Γάλλοι πολίτες της ξύρισαν το κεφάλι δημοσίως.

 Brignoles,
Εξαγριωμένες γυναίκες στρέφονται κατά γυναικών στους δρόμους της πόλης Brignoles

Σε πολλές φωτογραφίες φαίνεται πως μέσα στο πλήθος, εκείνες που περισσότερο απολάμβαναν τη διαπόμπευση των γυναικών, ήταν γυναίκες. Στους δρόμους της πόλης Brignoles, εξαγριωμένοι Γάλλοι πολίτες δημοσίως διαπομπεύουν μία γυναίκα που υποπτεύονται ότι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς.
Οι γυναίκες εκφράζουν τα συναισθήματά τους μόλις οι Γερμανοί αποχωρούν από τη χώρα τους.
Δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ γυναικών ή αντρών. Οι προδότες τιμωρούνταν ανεξάρτητα φύλου.

Με πληροφορίες από  worldwartwo.filminspector

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here