Τα τελευταία Θεοφάνεια στην ελεύθερη Αμμόχωστο το 1974. Τον σταυρό πέταξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος λίγο πριν την τουρκική εισβολή. 42 χρόνια μετά η πόλη γιόρτασε πάλι τα Φώτα (βίντεο)

Τα τελευταία Θεοφάνεια στην ελεύθερη Αμμόχωστο, λίγο πριν την τουρκική εισβολή, τέλεσε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Ο ξένος ανταποκριτής στο ρεπορτάζ του αναφέρεται στη μεγάλη γιορτή, με μία εκτενή εξήγηση για το τι συμβαίνει την ημέρα των Φώτων, αφού το πέταγμα του σταυρού στη θάλασσα είναι ένα αποκλειστικά ορθόδοξο έθιμο.


Τα Θεοφάνεια, τελέστηκαν ξανά στην όμορφη πόλη μετά από 42 χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου 2016, ενώ η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα έγινε σε μικρή απόσταση από την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης.
Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική. Σχεδόν ιερή. Έτσι καθαγιάστηκαν τα νερά της κατεχόμενης πόλης και ακούστηκε ξανά το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…».

Το 2017 ο δεύτερος συνεχής εορτασμός γίνεται με πρωτοβουλία της Ιερά Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, του Δήμου Αμμοχώστου και της Ομάδα Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος, η Πόλη μας».

*Το βίντεο ανήκει στον Τάσο Δημητριάδη 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Καλικάντζαροι, σκαλαπούνταροι, κουρκούντζελλοι. Οι διάφορες ερμηνείες γύρω από τα δαιμόνια που πρέπει να «φαν λουκάνικα και λοκμάδες» για να εξαφανιστούν 

 

 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια