«Τώρα βέβαια εσείς δεν θα με πιστέψετε, αλλά είμαι η κόρη του Στάλιν». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στον διπλωμάτη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί, η Σβετλάνα Αλιλούγεβα – πρώην Στάλινα – τη στιγμή που θέλησε να αυτομολήσει για να απαλλαγεί οριστικά από τον τύραννο – όπως τον αποκαλούσε- πατέρα της, Ιωσήφ Στάλιν.
Η γυναίκα, 42 ετών τότε, αποκήρυξε δημόσια τον κομμουνισμό και δήλωσε: «Αγαπώ τον Θεό, την Αμερική και την μηλόπιτα».
Ο σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν, θεωρείται από τους χειρότερους τυράννους της ιστορίας, υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους αμάχων. Για την κόρη του, ήταν αβάσταχτο να ζει και να μεγαλώνει κοντά του στο Κρεμλίνο.
Της αφιέρωνε πολύ χρόνο. Μαζί έβλεπαν χολιγουντιανές ταινίες και την αποκαλούσε «σπουργίτι μου». Εκείνη, όμως, βίωσε στον μέγιστο βαθμό την καταπίεση και τον αυταρχισμό του.

Η Σβετλάνα με τον πατέρα της και τον αδελφό της

Την μεγαλύτερη δυστυχία, βίωσε στα 6 της χρόνια, όταν έχασε την αγαπημένη της μητέρα, ξαφνικά. Της είπαν ότι πέθανε από επιπλοκές ύστερα από επέμβαση σκωληκοειδίτιδας. Χρόνια αργότερα έμαθε ότι η μητέρα της τελικά αυτοκτόνησε.
Την δεκαετία του 1930, ο Στάλιν συνέλαβε την μοναδική της θεία μαζί με τον ξάδερφό της και τους εκτέλεσε. Την ίδια τύχη είχαν και τα δυο ετεροθαλή αδέρφια της.
Ακόμα και κατά την περίοδο της ναζιστικής εισβολής του 1941, ο Στάλιν βρήκε τον χρόνο και τον τρόπο για να επέμβει στις σπουδές της κόρης του. Της απαγόρευσε να σπουδάσει λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Όταν έμαθε ότι είχε συνάψει σχέση με έναν εβραίο, 20 χρόνια μεγαλύτερό της, την χαστούκισε δυο φορές δημόσια και έστειλε εκείνον σε στρατόπεδο της Αρκτικής. Ενέκρινε απρόθυμα τον γάμο της, ο οποίος κατέληξε γρήγορα σε διαζύγιο, αφού ο σύζυγός της δεν άντεξε τις συνθήκες διαβίωσης κοντά στον δικτάτορα.
Μετά τον θάνατο του πατέρα της, έκανε ότι μπορούσε για να ξεφύγει από το παρελθόν της. Κράτησε το επίθετο της μητέρας της – Αλιλούγιεβα- εξακολουθούσαν όμως να επεμβαίνουν στη ζωή της οι στενοί συνεργάτες του πατέρα της.
Όταν θέλησε να παντρευτεί έναν Ινδό κομμουνιστή δεν την άφησαν. Ο άντρας έφυγε από τη ζωή το 1966 και μόνον τότε οι σοβιετικές αρχές της επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ινδία για να σκορπίσει τις στάχτες του στον Γάγγη.
Δυο ημέρες πριν επιστρέψει στην Μόσχα, στις 6 Μαρτίου 1967, αποφάσισε να κάνει την επανάσταση της. Πήγε στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Νέο Δελχί και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Ο υπάλληλος της πρεσβείας, προσπάθησε μέσω της Ουάσινγκτον να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της, όμως ούτε καν μέσω της CIA δεν υπήρχε κάποια καταγραφή στα μητρώα με το επίθετο Αλιλούγιεβα

Με την δική της και μόνο επιβεβαίωση ότι είναι η κόρη του Ιωσήφ Στάλιν, κατάφερε ουσιαστικά να σφραγίσει το διαβατήριο της και να αποκτήσει τουριστική βίζα. Έτσι βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες στη Ρώμη.
Όταν οι σοβιετικοί κατάλαβαν την εξαφάνιση της, δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν τίποτα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, βρέθηκε στην Ελβετία. Οι αρχές στις ΗΠΑ, προσπαθούσαν να αποφασίσουν αν θα την δεχθούν. Τελικά, ο πρόεδρος Λίντον  Τζόνσον έδωσε εντολή να εγκατασταθεί, προφασιζόμενος ανθρωπιστικούς λόγους.
Στις 21 Απριλίου 1967, την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ενώ εκείνη τους έκανε τη χάρη να αποκαλέσει δημόσια τον πατέρα της «ηθικό και πνευματικό τέρας». Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα. Έγραψε δυο βιβλία βασισμένα στη ζωή της που μοσχοπουλήθηκαν και την έκαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα πολυεκατομμυριούχο και περιζήτητη. Παντρεύτηκε και χώρισε ακόμα μια φορά, ενώ άλλαξε και πάλι το όνομα της εξολοκλήρου αυτή τη φορά. Ήταν πια η Λάνα Πίτερς.

Η χαρά όμως δεν κράτησε εσαεί. Η σπάταλη ζωή της άρχισε να της δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης. Μετακινούνταν συνεχώς και δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει φίλους

Το 1984, επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση υποστηρίζοντας ότι δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ξεκάθαρης ελευθερίας στις ΗΠΑ. Αισθανόταν όπως είπε το «κατοικίδιο της CIA» και των υπόλοιπων μυστικών υπηρεσιών.
Δυο χρόνια αργότερα,αποκηρύσσοντας τις προηγούμενες δηλώσεις της γύρισε στις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι: «Κανένας δεν μπορεί να απαλλαγεί από την μοίρα του. Για το μόνο πράγμα που μετανιώνω είναι ότι η μητέρα μου δεν παντρεύτηκε έναν ξυλουργό».
Έζησε τα τελευταία της χρόνια σε γηροκομείο στο Γουισκόνσιν. Πέθανε το 2011, από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η συνέντευξη της Αληλλούγιεβα στους αμερικανούς δημοσιογράφους κατά την άφιξη της στις ΗΠΑ, το 1967:

 

Δείτε ακόμα:
Τα τατουάζ των φυλακισμένων της ΕΣΣΔ. Γιατί ζωγράφιζαν τον Στάλιν και τον Λένιν; Τι συμβόλιζαν τα στιλέτα, οι νεκροκεφαλές, οι επωμίδες και τα μάτια πάνω από το πέος;…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here