Τον Μάρτιο του 1924, ο ΠΟΠ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Παγκύπρια), έχασε τον πρόεδρο του και οι διαφωνίες, οι αντιζηλίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους.

Το κλίμα ήταν τόσο τεταμένο, με αποτέλεσμα η διαφωνία για το ποιος θα λάβει τη θέση του δεξιού επιθετικού, αποτέλεσε την αφορμή για τη διάσπαση της ομάδας.
Ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης μαζί με μία ομάδα ποδοσφαιριστών αποχώρησαν και μη μπορώντας να αντέξουν το οικονομικό βάρος της ίδρυσης νέου σωματείου, εντάχθηκαν στο σωματείο «Πανεργατικός».
Πρόεδρος ήταν το μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου Γεώργιος Χατζηπαύλου που απευθυνόταν στα λαϊκά στρώματα.

Η ομάδα της ελίτ και η γέννηση του ΠΟΕΛ

Η άλλη ομάδα ποδοσφαιριστών που αποχώρησε από τον ΠΟΠ, με αρχηγό τον Ευριπίδη Θεοφανίδη ίδρυσαν την Ένωση Νέων ΤΡΑΣΤ.
Η νέα ομάδα, σε αντίθεση με τον «Πανεργατικό» αποτελείτο από την ελίτ της πρωτεύουσας: δικηγόροι, γιατροί, μορφωμένοι και οικονομικά «ανώτεροι» νέοι της Λευκωσίας, αποτελούσαν τα νέα  μέλη της κοσμοπολίτικης ομάδας.
Ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1924 και το όνομά της επιλέχθηκε για να εκφράζει την εμπιστοσύνη μεταξύ Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων και Ελλήνων. Αυτός όμως ήταν και ο λόγος που οδήγησε στην πρώτη του διάσπαση.
Δύο χρόνια αργότερα, η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των μελών για την αποδοχή «ξένων» στην ομάδα και όχι αποκλειστικά Ελληνοκυπρίων, οδήγησε στη δημιουργία μίας άλλης ομάδας, του ΠΟΕΛ (Ποδοσφαιρική Ένωση Ελλήνων Λευκωσίας) που στη συνέχεια πρόσθεσε το «Αθλητικός» και έγινε ΑΠΟΕΛ.

Τα «μπαλ ρουζ» της Λευκωσίας

Το σωματείο ΤΡΑΣΤ, με την υψηλή κουλτούρα των μελώ του, προσπάθησε να μεταδώσει νέες συνήθειες στην πρωτεύουσα.
Δεν ασχολείτο μόνο με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, αλλά φρόντισε να δημιουργήσει χορωδία και ορχήστρα ενώ ταυτόχρονα διοργάνωσε πνευματικές και μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις, κοσμικές συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και κοινωφελείς δραστηριότητες.

Αυτό όμως που έκανε μεγαλύτερη αίσθηση στη Λευκωσία, ήταν η διοργάνωση χορών «μπαλ ρουζ».
Ο Ανδρέας Κυριαλλής, παλιό στέλεχος του σωματείο ανέφερε:
«Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που διοργανώθηκε. Εμφανίστηκαν όλοι με τις στολές τους που αποτελείτο από κοκκινωπό σακάκι και ασπροκίτρινο παντελόνι, με γιλέκο. Για αυτό και το ονόμασαν “μπαλ ρουζ” δηλαδή “κόκκινος χορός”. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το κίτρινο και το πράσινο».

Χορός Μπαλ Ρουζ, 1929

Το πρωτάθλημα πόλεων

Όταν δημιουργήθηκε ο ΤΡΑΣΤ, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν υπήρχε και έτσι δεν διοργανώνονταν αγώνες Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου.
Είχαν όμως δημιουργηθεί μέχρι τότε αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία για να δημιουργήσουν ένα δικό του αγώνα.
Το 1932 με πρωτοβουλία του Πεζοπορικού Λάρνακας, διοργανώθηκε το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα, γνωστό και ως «Πρωτάθλημα Πόλεων».
Ένα χρόνο μετά, ο ΤΡΑΣΤ ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που μετέβη στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε φιλικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό ενώ το 1934 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΟΠ, ο οποίος άρχισε να αναλαμβάνει τη διοργάνωση των επίσημων πρωταθλημάτων.

Τα πρώτα κύπελλα του ΤΡΑΣΤ

Στον πρώτο αγώνα κυπέλλου ο ΤΡΑΣΤ νίκησε τον ΑΠΟΕΛ, με σκορ 1-0 και έγινε έτσι η πρώτη επίσημη κυπελλούχος ομάδα της Κύπρου, ενώ το 1935 κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση με αποτέλεσμα να είναι και η πρώτη πρωταθλήτρια ομάδα του νησιού.

Οι διαμάχες και η διάλυση

Η βεντέτα μεταξύ των ομάδων ΤΡΑΣΤ και ΑΠΟΕΛ δεν είχε τέλος.
Κάθε αγώνας τους αποτελούσε αντικείμενο καυστικών σχολίων από της εφημερίδες, οι οποίες έκαναν λόγο για «ύβρεις και χυδαιότητες» μεταξύ των δύο ομάδων.
Στις 17 Απριλίου 1938, ο διαιτητής Α. Γαβαλάς διέκοψε τον αγώνα, υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός του ΤΡΑΣΤ, Βότσης Μιχαηλίδης συμπεριφέρθηκε απρεπώς. Μόλις ο διαιτητής αποχώρησε από τον αγώνα, σημειώθηκαν «έκτροπα» στο γήπεδο.

Τελικός αγώνας Κυπέλλου 1934, ΤΡΑΣΤ εναντίον ΑΠΟΕΛ

Ο ΤΡΑΣΤ στον οποίο έπεσε η ευθύνη των επεισοδίων ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΚΟΠ στις 24 του ίδιου μήνα και να διαλύσει την ομάδα.
Ως λόγο διάλυσης, ανέφεραν τα οικονομικά προβλήματα, όλοι όμως γνώριζαν πως ο ΤΡΑΣΤ δεν δεχόταν τον έλεγχο της ΚΟΠ από τον Γεώργιο Πούλια και τον ΑΠΟΕΛ.
Το σωματείο του ΤΡΑΣΤ συνέχισε να υπάρχει στο κέντρο της Λευκωσίας, διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις μέχρι και σήμερα.

Πηγή: Ένωση Νέων ΤΡΑΣΤ και Λευκωσία, της νήσου η πρωτεύουσα

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η ίδρυση του γαλαζοκίτρινου «Θρύλου». Οι τίτλοι, οι διασπάσεις και οι «8» της Ευρώπης. Οι θυσίες των αθλητών και των παραγόντων. Η ιστορία 90 ετών 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here