«Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Η ώρα είναι έξι. Μεταδίδουμε έκτακτη είδηση. Ο λαός πενθεί από σήμερα την αυγή τον θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Μακαριότατος απεβίωσε στις πέντε και δεκαπέντε το πρωί, από καρδιακό έμφραγμα».

Η πρώτη προειδοποίηση για την υγεία του Προέδρου ήρθε στις 3 Απριλίου 1977, όταν υπέστη το πρώτο καρδιακό έμφραγμα.
Φανατικός καπνιστής, φοβήθηκε εκείνη την ημέρα και αποφάσισε να κόψει την κακή συνήθεια.
Όμως η «καρδιά της Κύπρου» δεν άντεξε για πολύ. Στις 2 Αυγούστου, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του ένιωσε δεύτερη ενόχληση στο στήθος και οι γιατροί έσπευσαν στην Αρχιεπισκοπή.


Τότε παρουσίασε κοιλιακή μαρμαρυγή και οι γιατροί του έκαναν ηλεκτροσόκ.
Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για τρεις καρδιακές προσβολές μέσα σε έξι ώρες.
Οι γιατροί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο και η καρδιά του Μακαρίου σταμάτησε να χτυπά στις 5:15 το πρωί της 3ης Αυγούστου 1977. Η είδηση μεταφέρθηκε αστραπιαία.

Η απαράδεκτη νεκροτομή

Η νεκροψία του Αρχιεπισκόπου διενεργήθηκε επί τόπου στο κρεβάτι του στην Αρχιεπισκοπή γιατί οι προσωπικοί του γιατροί δεν δέχονταν να μεταφερθεί η σορός του στο νεκροτομείο.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Κυπρίων ιατρών έργα», ο γιατρός Λάκης Αναστασιάδης, η νεκροτομή έγινε «με πρωτόγονες και απαράδεκτες νεκροτομικές διεργασίες» για αυτό και δεν κατέστη δυνατή η καταγραφή επίσημης νεκροτομικής έκθεσης.

Η ταριχευμένη καρδιά

Ο παθολογοανατόμος που διενήργησε τη νεκροτομή Πάνος Σταυρινός, ανέφερε: «Τα στεφανιαία αγγεία είχαν εκτεταμένες στενώσεις με διάχυτη ασβεστοποίηση και σκλήρυνση τους. Υπήρχε ουλή παλαιού εμφράγματος, αυτού που είχε υποστεί τον Απρίλιο του 1977. Η καρδιά παρουσίαζε υπερτροφία και το βάρος της υπολογίσθηκε – δεν είχαμε την απαραίτητη ζυγαριά για ακριβές μέτρημα- σε περίπου 450 – 480 γραμμάρια. Την καρδιά την αφαίρεσα από τη σορό και τη μετέφερα προσωπικά στο Λονδίνο για περαιτέρω εξετάσεις, κατόπιν οδηγιών του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μιλτιάδη Χριστοδούλου».


Ωστόσο στο Λονδίνο οι εξετάσεις δεν παρουσίασαν κάτι διαφορετικό και η καρδιά επέστρεψε στην Κύπρο.
Ταριχεύθηκε και για τα επόμενα 33 χρόνια παρέμεινε στην Αρχιεπισκοπή, όταν το 2010 μεταφέρθηκε στο Θρονί όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Το τσοπανόπουλο που μέχρι το δημοτικό δεν είχε δει τη θάλασσα εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με 77 από τις 78 ψήφους. Ήταν η αρχή του τέλους για την αποικιοκρατία  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here