Στις 18 Μαΐου 1980 ο θρύλος της ροκ μουσικής και τραγουδιστής του συγκροτήματος «Joy Division», Ίαν Κέρτις βρέθηκε κρεμασμένος στην κουζίνα του σπιτιού του στο Μάκλσφιλντ. Ήταν μια μέρα πριν από την πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική.

Ο τραγουδιστής παρακολούθησε την αγαπημένη του ταινία «Stroszek» του Χέρτσογκ και αυτοκτόνησε με ένα καλώδιο υπό τους ήχους του άλμπουμ του Iggy Pop «The Idiot». Ήταν μόλις 24 χρόνων, αλλά είχε καταφέρει να επηρεάσει καθοριστικά τη μουσική σκηνή.

O Κέρτις γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1956 και μεγάλωσε στο Μάκλσφιλντ της Αγγλίας. Από μικρός είχε έφεση στην ποίηση και τη μουσική. Όταν τελείωσε το σχολείο εργάστηκε  σε δισκοπωλείο και στο βρετανικό δημόσιο. Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε την παιδική του φίλη, Ντέμπορα Γούντραφ και απέκτησαν μια κόρη.
Τον Ιούλιο του 1976 παρακολούθησε τη συναυλία που έδωσαν οι Sex Pistols στο Μάντσεστερ. Από τότε κατάλαβε ότι αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με τη μουσική.

Δεν ήταν ο μόνος. Δύο μουσικοί που είχαν επίσης παρακολουθήσει τη συναυλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια μπάντα και έβαλαν αγγελία σε ένα δισκοπωλείο για να βρουν τραγουδιστή. Ο Ίαν Κέρτις διεκδίκησε τη θέση. Οι άλλοι δύο μουσικοί ήταν ο Μπέρναρντ Σάμερ και ο Πίτερ Χουκ.

Το πρώτο όνομα του συγκροτήματος ήταν Warsaw από το τραγούδι του Ντέιβιντ Μπάουι «Warsawa». Αργότερα στην μπάντα προστέθηκε  ο ντράμερ Στίβεν Μόρις και το συγκρότημα μετονομάστηκε σε «Joy Division» από το στρατόπεδο συγκέντρωσης με ιερόδουλες που είχαν οι Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα χρόνο μετά τη σύσταση της μπάντας έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη συναυλία των Buzzcocks.
Μετά από λίγο καιρό ο Κέρτις έστειλε γράμμα σε έναν μουσικό παραγωγό, τον Τόνι Γουίλσον για να εμφανιστεί το συγκρότημα στην τηλεόραση. Το θράσος του επιβραβεύτηκε από τον Γουίλσον και οι Joy Division τραγούδησαν το 1978 σε τηλεοπτική εκπομπή και υπέγραψαν στη δισκογραφική του εταιρεία, την Factory Records.

Το 1979 ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Unkown Pleasures». Οι στίχοι του Κέρτις αναφερόταν στην αλλοτρίωση, την αποξένωση και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Βρετανοί την περίοδο εκείνη. Το συγκρότημα δημιούργησε έναν ιδιαίτερο σκοτεινό ήχο που συνοδευόταν από την χαρακτηριστική φωνή του Κέρτις. Παρά το γεγονός πως τα τραγούδια του συγκροτήματος μιλούσαν για το θάνατο και ήταν απαισιόδοξα, κατέληγαν πάντα να ξεσηκώνουν το κοινό.

Εκτός από το ταλέντο στους στίχους και τη μουσική, ο Κέρτις ξεχώρισε για τον τρόπο που χόρευε πάνω στη σκηνή. Από κάποιους ονομάστηκε, ο χορός της επιληψίας.
O Κέρτις χόρευε πίσω από το μικρόφωνο κάνοντας έντονες κινήσεις, με ένα δικό του ρυθμό και στιλ.
Έντονα και σπασμωδικά, έδινε μια μοναδική παράσταση.
Ο κόσμος δεν μπορούσε να καταλάβει αν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αν πάθαινε επιληπτικές κρίσεις.
To 1979 ο Κέρτις διαγνώστηκε με επιληψία, που του προκαλούσε κυκλοθυμία και συναισθηματικές διαταραχές. Οι συχνές επιληπτικές κρίσεις ήταν η αιτία που το συγκρότημα ακύρωνε πολλές φορές τις ζωντανές του εμφανίσεις, καθώς ο Κέρτις δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί στη σκηνή.

O τρόπος που κινούνταν ξεσήκωνε τη νεολαία ενώ ο παραγωγός τους είχε αναφέρει ότι χορεύει «σαν να τον έχει αγγίξει το χέρι του Θεού».
Οι Joy Division βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας τους, αλλά η προσωπική ζωή του Κέρτις πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.
Η παράνομη σχέση που είχε με μια δημοσιογράφο, την Ανίκ Ονορέ, εξόργισε τη γυναίκα του, που του ζήτησε να χωρίσουν.
Παράλληλα, οι συχνές κρίσεις επιληψίας και τα φάρμακα που έπαιρνε του προκάλεσαν κατάθλιψη και τον οδήγησαν να κάνει μια πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια. Δεν τα κατάφερε. Την επόμενη φορά, αδύναμος να νικήσει τους δαίμονές του, επέλεξε να κρεμαστεί στο σπίτι του.
Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του το 1980, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ των Joy Division«Closer».
Έγινε μεγάλη επιτυχία. Όχι επειδή ο Κέρτις αυτοκτόνησε και ο κόσμος ήθελε να ακούσει τη μουσική του, αλλά γιατί όλα τα κομμάτια είναι υπέροχα και ακούγονταν συνέχεια στο ραδιόφωνο και στα ροκ μπαρ.
Μεγαλύτερη και πλέον διαχρονική επιτυχία, ήταν το τραγούδι «Love will tear us apart».
Το είχε γράψει ο Ίαν την περίοδο που είχε προβλήματα με το γάμο του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here