Στις 31 Αυγούστου 1995, πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη Τύπου για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά η τεχνολογία του ίντερνετ καθώς και η λειτουργία του «Logosnet» (Λογοδίκτυο) στο νησί.

Απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα

Όταν ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Λόγου Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς σκέφτηκε να φέρει το internet στην Κύπρο, μία απλή παρουσίαση στον Αρχιεπίσκοπο ήταν αρκετη για να τον πείσει.
Πήρε τον υπολογιστή του, κάθισε δίπλα στον μακαριότατο και του εξήγησε πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος έκαναν προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου. Όταν κανείς πατούσε στις μηχανές αναζήτησης την ένδειξη «president of Cyprus» η αναζήτηση έβγαζε στα αποτελέσματα τον Ντενκτάς.
Αυτό θορύβησε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έδωσε την άδεια του για να έρθει το διαδίκτυο στην Κύπρο και να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα.

«Το Λογοδίκτυο, το ίντερνετ, είναι το αποτέλεσμα της αγωνίας του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου και γενικότερα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για το εθνικό μας πρόβλημα. Δηλαδή λόγοι θρησκευτικοί και εθνικοί έχουν επιβάλει τη λειτουργία του Λογοδικτύου. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους, ο αγώνας διεξάγεται μέσα από διάφορα κανάλια και έτσι και ο τομέας της διαφώτισης της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό. Κι έτσι πάνω σε αυτόν τον τομέα θα παίξει τον ρόλο του και το Λογοδίκτυο».

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του Λόγου ο οποίος μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με το email.
«Όταν πήγαινα σε διάφορα συνέδρια με ρώταγαν “Ποιο είναι το electronic mail σας στην Κύπρο για να σας στείλουμε διάφορα πράγματα;” τους έλεγα “τι πράγμα; Electronic mail; Δεν έχουμε!” […]. Άρχισα και έψαχνα το θέμα, τι είναι αυτό το electronic mail που έχουν όλοι κι εμείς δεν έχουμε;».

Η διαμάχη με την ΑΤΗΚ 

Η αντίδραση της ΑΤΗΚ ήταν μεγάλη. Όταν ο ΛΟΓΟΣ εξήγγειλε τη λειτουργία του διαδικτύου, η ΑΤΗΚ έκανε λόγο για παράνομη εμπόρευσή του, καθώς ήταν η μόνη υπηρεσία που θεωρητικά είχε το δικαίωμα να φέρει το διαδίκτυο στην Κύπρο.
Για αυτό αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στον κόσμο του ίντερνετ μέσω του τηλεφωνικού δικτύου που παρέχει ο Λόγος.
Πριν ο Πρωτοπαπάς αναγγήλει τη λειτουργία του ίντερνετ, η ΑΤΗΚ είχε υπογράψει μαζί του πως δεν θα παραχωρούσε σύνδεση σε άλλους παρά μόνο στον Λόγο, αφού ήταν η μόνη που είχε το μονοπώλιο στο να πουλήσει υπηρεσίες διαδικτύου.

Παρουσίαση του ίντερνετ σε εκδήλωση του ΣΕΜ (Σύνδεσμος Επιστημόνων Μηχανικών). Η συμμετοχή των Κυπρίων μηχανικών ήταν τόσο αθρόα που οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν τηλεόραση και μεγάφωνα στο lobby του κτηρίου

Ο πρόεδρος της ΑΤΗΚ Μιχαλάκης Ζιβανάρης είχε δηλώσει πως «ο αποκλεισμός θα ισχύει μέχρι τη συμμόρφωση του Λογοδικτύου με τους όρους και τέλη παροχής που ισχύουν για όλους» και πρόσθεσε πως «ο Λόγος προχώρησε σε αυθαίρετη εξαγγελία λειτουργίας του Λογοδικτύου την 1η του Σεπτέμβρη, ενώ είχε καθοριστεί η 18η, χωρίς να συνεννοηθεί με την ΑΤΗΚ».
Τη λύση τελικά έδωσε η Κυβέρνηση, η οποία επιβλήθηκε επί της ΑΤΗΚ.

Ο πρώτος κόμβος ίντερνετ στην Κύπρο.

Δείτε τη διάσκεψη τύπου του internet για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Φωτογραφίες: 20 Χρόνια Ίντερνετ στην Κύπρο 1995-2015

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Βγες από το ίντερνετ, θέλω να πάρω τηλέφωνο», «Μάσησε η κασέτα». 20 φράσεις που δεν θα ξαναπούμε ποτέ πια!  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here