«Παράξενα φρούτα κρέμονται από τα δέντρα του Νότου
αίμα στα φύλλα, αίμα και στην ρίζα
Μαύρα σώματα που αιωρούνται στο νότιο αεράκι
Παράξενα φρούτα που κρέμονται από τις λεύκες»

Οι στίχοι του τραγουδιού «Strange Fruit» (Παράξενο Φρούτο), της Μπίλι Χολιντέι περιγράφουν την αρχική φωτογραφία. Μάλιστα το συγκεκριμένο στιγμιότυπο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ερμηνεύτρια.

Τον Αύγουστο του 1930 ο οργισμένος όχλος εισβάλλει στις φυλακές της Ιντιάνας και τραβάει έξω από τα κελιά τρεις μαύρους φυλακισμένους.
Είναι οι: Τομ Σιπ, Άμπε Σμιθ και Τζέιμς Κάμερον. Κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός λευκού άντρα και τον βιασμό μιας νεαρής γυναίκας.
Τους έσυραν στο κέντρο της πλατείας που βρισκόταν δίπλα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Την τελευταία στιγμή ο κόσμος έσωσε τον Κάμερον. Τους άλλους δυο αφού τους πέρασαν από μια αυτοσχέδια θηλιά στο λαιμό, τους κρέμασαν σε κοινή θέα από ένα δέντρο. Ο ένας προσπάθησε να βγάλει το σχοινί από το λαιμό του. Για να τον τιμωρήσουν τον κατέβασαν, του έσπασαν τα χέρια και τον ανέβασαν ξανά στο δέντρο περνώντας του και πάλι τη θηλιά. Μετά από λίγα λεπτά ήταν και οι δυο νεκροί. Ακόμα και αφού ξεψύχησαν, συνέχισαν να τους λιντσάρουν.

Τα πτώματα έμειναν για πολλές ώρες κρεμασμένα. Ο κόσμος έβριζε και έφτυνε. Ο φωτογράφος Λόρενς Μπέιτλερ κατάφερε να απαθανατίσει το τραγικό συμβάν και να πουλήσει χιλιάδες αντίγραφα, τυπώνοντας δέκα μερόνυχτα ασταμάτητα. Ο φωτογράφος έβγαλε πολλά χρήματα και ο Μπομπ Ντύλαν έγραψε το Desolation Row…

Ο Τζον Κάμερον σώθηκε την τελευταία στιγμή από έναν άντρα που εγγυήθηκε για την αθωότητα του. Φυγαδεύτηκε και εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών για μικρο-εγκλήματα. Πολλά χρόνια αργότερα έγραψε το βιβλίο «Η εποχή του τρόμου» και αποκάλυψε την αλήθεια τόσο για τον ίδιο όσο και για τους δυο συγκρατούμενους του. Οι δυο νεαροί πυροβόλησαν τον άντρα, αλλά δεν βίασαν ποτέ την κοπέλα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τους κρέμασαν για τον βιασμό που υποτίθεται ότι διέπραξαν και όχι για τον φόνο. Εκείνη την εποχή το να βιάσει μαύρος μια γυναίκα ήταν χειρότερο και από το να την σκοτώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ανούσιο, ανόητο και ψυχωτικό». Γιατί έκριναν τόσο άσχημα το τραγούδι «Say Say Say» των Μάικλ Τζάκσον και Πολ Μακάρτνεϊ που έσπασε πολλά ρεκόρ…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here