Στις 12 Μαϊου 1937 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη βασιλική εκδήλωση στην Λεμεσό προς τιμήν της στέψης του νέου Βασιλιά της Αγγλίας, Γεωργίου  ΣΤ’.
Ωστόσο, δεν ήταν αυτό που έμεινε χαραγμένο στο μυαλό των κατοίκων της παραλιακής πόλης, αλλά η εντυπωσιακή φωταγώγηση της πόλης τους. Οι εορτασμοί είχαν γίνει στο τότε κτήριο του Διοικητηρίου. Περιελάμβαναν πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις και υπαίθριες τελετές.
Η Λεμεσός όμορφη και μαγική
Στολισμένη και φωταγωγημένη Λεμεσός, 1937. Συλλογή Σάρας Δρουσιώτη/Λεμεσού Μνήμες
Στολισμένη και φωταγωγημένη Λεμεσός, 1937. Συλλογή Σάρας Δρουσιώτη/Λεμεσού Μνήμες

Η βασιλική εκδήλωση, αποτελούσε από μόνη της ένα μεγάλο γεγονός για το νησί. Εξάλλου, ήταν η πρώτη φορά από το 1878 που η Κύπρος πραγματοποιούσε κάποια εκδηλωση σχετικά με τη βρετανική αποικιοκρατία. Ο ενθουσιασμός των κατοίκων ήταν μεγάλος. Πολλοί παράγοντες, έσπευσαν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν επιχειρηματίες, οι οποίοι είδαν κατά την προετοιμασία των εκδηλώσεων το κέρδος τους να αυξάνεται.

Εκσηλώσεις προς τιμήν του Βασιλιά Γεώργιου Στ'. Συλλογή Σάρας Δρουσιώτη/Λεμεσού Μνήμες
Εκσηλώσεις προς τιμήν του Βασιλιά Γεώργιου Στ’. Συλλογή Σάρας Δρουσιώτη/Λεμεσού Μνήμες

Η πόλη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, στολίστηκε και φωταγωγήθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη. Οι κεντρικοί δρόμοι , οι πλατείες, οι ιδιόκτητες κατοικίες, τα μαγαζιά, όλα είχαν στολιστεί με τα χρώματα και σύμβολα που παρέπεμπαν στη μεγάλη αυτοκρατορική δύναμη.
Χιλιάδες ηλεκτρικά πολύχρωμα «λαμπιόνια» προσέδιδαν στο κλίμα των εορτών έναν άερα εντυπωσιακό, συνοδευομένο από «άφθονα και πρωτοφανή» πυροτεχνήματα.

Ο Αλβέρτος
Ο νέος Βασιλιάς, γνωστός ως Αλβέρτος διαδέχθηκε τον αδελφό του Εδουάρδο, που παραιτήθηκε από το θρόνο για να παντρευτεί μια ζωντοχήρα, που δεν ήταν γαλαζοαίματη και βάσει του πρωτοκόλλου δεν μπορούσε να την κάνει σύζυγό του. Η παραίτηση έλυσε το πρόβλημα και έφερε τον αδελφό του στο θρόνο αν και δεν είχε καμιά τέτοια φιλοδοξία. Ίσως επειδή ήταν τραυλός, κάτι που του δημιουργούσε τρομερό άγχος για τις δημόσιες εμφανίσεις. Τελικά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όπως μπορείτε να δείτε και στη βραβευμένη ταινία «Ο λόγος του βασιλιά». Πέθανε το 1952 και τον διαδέχθηκε η κόρη του Ελισσάβετ που παραμένει στο Θρόνο.

Η τελετή

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της πόλης, το οποίο βρισκόταν στη σημερινή οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Για τις ανάγκες της φωταγώγησης αλλά και του στολισμού είχαν αγοραστεί 3000 θυρεοί, στέμματα και άλλα διακοσμητικά σήματα τα οποία θα στόλιζαν τις προσόψεις των κατοικιών, τους δρόμους και τις πλατείες.
Η εφημερίδα Παρατηρητής που κάλυψε το γεγονός αναφέρει:

«Κατά τας ημέρας των εορτών η Λεμεσός θα έχη μίαν πρωτοφανή πανηγυρικήν όψιν. Η προκυμαία, οι κεντρικοί δρόμοι, οι πλατείες, τα Δημόσια κτίρια, τραπεζιτικά καταστήματα, Εταιρείαι, Σύλλογοι και ιδιωτικαί κατοικίαι, θα διακοσμηθούν καταλλήλως με αψίδας ποικίλα σύμβολα, στέμματα, σημαίας κα με μυριάδας ηλεκτρικών πολυχρώμων λαμπιονιών».

Ο ενθουσιασμός ήταν δικαιολογημένος. Πόσες περιοχές στις πόλεις και πόσα χωριά είχαν φως; Το βασικότερο στοιχείο του πολιτισμού; Η στέψη του νέου βασιλιά με τη φωταγώγηση έφερε τον πολιτισμό…προσωρινά.

14
H Αποβάθρα του Continental φωταγωγημένη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Στέψης του Βασιλέως Γεωργίου ΣΤ’ , 1937. Συλλογή Σάρας Δρουσιώτη/Λεμεσού Μνήμες

Πηγές: Μ.Α.Σοφοκλέους, Ιστορικές φωταγωγήσεις της Λεμεσού, με θέα από τη θάλασσα
Φωτογραφικό αρχείο Σάρας Δρουσιώτη, Λεμεσού Μνήμες

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here