Τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Κοσμάτου αποτέλεσαν το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός που βίωσε η Κύπρος στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Την επιτυχία όμως της διεθνούς παραγωγής που διαδραματίστηκε στο κατεχόμενο σήμερα Κάρμι, διέλυσαν οι όλμοι της τουρκικής εισβολής.

Το τότε sex-symbol της Αμερικής, Ράκελ Γουέλς, είχε πεισμώσει και ήθελε πάση θυσία να αποδείξει στους επικριτές της τη διαφορά μεταξύ μίας «θεάς του σεξ» και μιας «αληθινής ηθοποιού». Τα στενά του Καρμιού ήταν η ευκαιρία της για να το αποδείξει. Το 1971 το κινηματογραφικό συνεργείο προσγειώθηκε στο κατεχόμενο σήμερα αεροδρόμιο Λευκωσίας.  Ο φακός κατέγραφε την ιστορική αυτή άφιξη, όπου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πάτροκλος Σταύρου, βρισκόταν εκεί για να υποδεχτεί τους «σούπερ-σταρς» της εποχής, Ράκελ Γουέλς και Ρίτσαρντ Τζόνσον. Αμέσως μετά θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα της «Πολυαγαπημένης».

rakel2
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Ο Μακάριος και η σχέση του με τον κινηματογράφο

rakel-cyprus-2
Η Ράκελ Γουέλς με το αποκαλυπτικό φόρεμα της ταινίας ανάμεσα σε ηλικιωμένες γυναίκες στο Κάρμι. Το αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κυρήνειας βρίσκεται στην κατεχόμενη από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής περιοχή της Κύπρου.

Η εικόνα της πανέμορφης Ράκελ Γουέλς να ποζάρει άνετη και χαμογελαστή δίπλα στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο έγινε διεθνές θέμα και φυσικά πρωτοσέλιδο στον κυπριακό τύπο. Η άφιξη του Χόλιγουντ στην άκρη της Μεσογείου, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα τεράστιο γεγονός για την Κύπρο καθώς πέρα από την προβολή και τη λάμψη άνοιγε νέους δρόμους για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη εφόσον έμπαινε στον χάρτη των μεγάλων παραγωγών. Η επίσκεψη στο Προεδρικό επισφράγισε αυτήν την προοπτική.
Πέρα όμως από τις δημόσιες σχέσεις και την διπλωματία, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της 7ης τέχνης και ενθάρρυνε την προοπτική να αποτελέσει η Κύπρος προορισμό για την παραγωγή ταινιών. 

Η υπόθεση της ταινίας

Το σενάριο ήταν απλό. Ο Ορέστης (Ρίτσαρντ Τζόνσον), επιστρέφει στην Κύπρο, κατόπιν της μεγάλης του παραμονής στο Λονδίνο, αποφασισμένος να βρει τον εφηβικό του έρωτα Έλενα (Ράκελ Γουέλς). Η ίδια όμως είναι παντρεμένη και εγκλωβισμένη σε μία βαρετή σχέση.
Τα πάθη που θα προκύψουν από τον ανεξέλεγκτο και απαγορευμένο έρωτά της με τον Ορέστη θα οδηγήσουν σε εγκλήματα.

Η αρχική ονομασία της ταινίας ήταν «Πολυαγαπημένη», παρ’ όλα αυτά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Αμαρτία».

rakel-collage

Παρά τα μεγάλα ονόματα που συνεργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας, το σενάριο «πρόδωσε» την δυναμική των δημιουργών.
Ο Γιώργος Κοσμάτος, ελληνοϊταλός σκηνοθέτης, εκκεντρικός και εκρηκτικός όπως τον περιγράφουν οι συνεργάτες του, πραγματοποίησε τα γυρίσματα σε συνεργασία με τη Filmex  (μία από τις πρώτες κυπριακές κινηματογραφικές εταιρείες) και συμπαραγωγούς τις εταιρίες Curtwel Productions (της Ράκελ Γουέλς και Πάτρικ Κέρτις) και Pageant Entertainment (του Ρίτσαρντ Τζόνσον).
Στη λίστα με τα μεγάλα ονόματα περιλαμβάνονταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος στη μουσική και ο Ιταλός Μαρτσέλο Γκάτι στην διεύθυνση φωτογραφίας. Στην ταινία πήραν μέρος Αμερικάνοι ηθοποιοί διεθνούς φήμης, κύπριοι ηθοποιοί, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους του Καρμιού να πάρουν μέρος ως κομπάρσοι.

Μία σεξοβόμβα ανάμεσα στις Καρμιώτισσες

raquel welsch cyprus karmi keryneia hollywood
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας. Στο διάλειμμα η Ράκελ έπαιζε χαρτιά στο καφενείο του Καρμιού

Εάν και η ταινία δεν χάρισε στην Ράκελ Γουέλς τίτλους και υποψηφιότητες για τα υποκριτικά της ταλέντα, χάρισε ωστόσο στους κατοίκους του χωριού, μία εκπληκτική εμπειρία την οποία ουδέποτε μπορούσαν να φανταστούν. Η λάμψη του Hollywood φώτισε τα στενά του Καρμιού και οι Καρμιώτες που δεν είχαν το άγχος για την επιτυχία της ταινίας, διασκέδασαν πολύ τα γυρίσματα στις γειτονιές τους.

rakel-cyprus-3
Το παλιό και το καινούργιο βρήκαν τρόπο να συναντηθούν. Ο κινηματογράφος ήταν η γέφυρα και όλα κύλησαν αρμονικά στο Κάρμι.

Οι παλαιότεροι θυμούνται την οικειότητα που είχαν αναπτύξει με τους πρωταγωνιστές τους οποίους αντιμετώπιζαν με απλότητα και φιλία. Έπιναν μαζί τον καφέ, έπαιζαν χαρτιά και πόζαραν με στυλ και τσαχπινιά δίπλα από την Ράκελ Γουέλς. Ακόμα και σήμερα οι μικρές τους ιστορίες ακούγονται εντυπωσιακές γιατί μιλούν για τους γόηδες της Κερύνειας που κατάφεραν να συγκινήσουν την αξέχαστη σεξοβόμβα.

Όσα διαδραματίστηκαν στο Κάρμι έγιναν ντοκιμαντέρ από τον Κωνσταντίνο Πατσαλίδη. Δείτε στο τρέιλερ εικόνες και μαρτυρίες από τα γυρίσματα του 1971:

sotiris_moustakasΔιαβάστε ακόμη : Σωτήρης Μουστάκας. Αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τους Άγγλους. Τον συνέλαβαν, τον «περιποιήθηκαν» και έμεινε 7 μήνες στη φυλακή σε ηλικία 15 έτων. Ποιος ήταν μεγαλύτερός του φόβος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ρέητσιελ (Rachel) ήταν το όνομα της ηθοποιού και ξέρουν όλοι όσοι ξέρουν τον Αμερικανικό κινηματογράφο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here