Ο «Leo», το λιοντάρι που πρωταγωνιστεί στην έναρξη κάθε ταινίας της κινηματογραφικής εταιρίας MGM, κέρδισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα μέσα από το επιβλητικό παρουσιαστικό, αλλά κυρίως από τον περήφανο βρυχηθμό του.

Από το 1917 έως το 1957 χρησιμοποιήθηκαν εφτά διαφορετικά λιοντάρια για τις ανάγκες της μαγνητοσκόπησης του εναρκτήριου βίντεο της MGM, χωρίς η αλλαγή να έχει γίνει αντιληπτή από το κοινό μέχρι σήμερα.

 Ένας εικονολήπτης και ένας τεχνικός ήχου καταγράφουν τον βρυχηθμό του "Leo", το λιοντάρι για το διάσημο λογότυπο ταινία της MGM. Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομιλούσα ταινία White Shadows in the South Seas.
Ένας εικονολήπτης και ένας τεχνικός ήχου καταγράφουν τον βρυχηθμό του «Leo», το λιοντάρι για το διάσημο λογότυπο ταινία της MGM. Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομιλούσα ταινία White Shadows in the South Seas.

Η ιστορία της καταγραφής των λιονταριών έχει γίνει γνωστή εδώ και πολλά χρόνια μέσα από φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου.

Ωστόσο, η ιστορία του Τζάκι, στον οποίο οφείλεται ο πρώτος δυνατός βρυχηθμός που ηχογραφήθηκε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού κατάφερε να επιβιώσει μετά από την συντριβή του αεροπλάνου που τη μετέφερε.

 Ο ¨Leo" στο κλουβί μέσα στο αεροπλάνο τύπου "Ryan Brougham"
Ο Τζάκι ως «Leo» μέσα στο κλουβί μέσα στο αεροπλάνο τύπου «Ryan Brougham».Στο τιμόνι o εκπαιδευτής Jack Phillips

«Leo, το ιπτάμενο λιοντάρι της MGM»

Ο «τυχερός» -όπως ονομάστηκε-, Τζάκι, γεννήθηκε το 1915 και το πρώτο πάντρεμα της εικόνας της με τον δυνατό της βρυχηθμό παρουσιάστηκε στην έναρξη της ταινίας «Λευκές Σκιές στις Νότιες Θάλασσες» το 1928 (White Shadows in the South Seas).

Προκειμένου να αυξηθεί η δημοσιότητα για τις παραγωγές της MGM, οι υπεύθυνοι της εταιρίας περιόδευσαν την Τζάκι σε όλες τις ΗΠΑ, ως «Leo, το ιπτάμενο λιοντάρι της MGM».

 Η απογείωση του αεροπλάνου όπου μεταφέρθηκε ο "Leo"
Η απογείωση του αεροπλάνου με τον «Leo». Η συντριβή συγκλόνισε τους επικεφαλής της MGM

Για τις ανάγκες μιας ακροβατικής επίδειξης, τον Σεπτέμβριο του 1927 τα στούντιο τροποποίησαν ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου «Ryan Brougham» τοποθετώντας δεξαμενές για το γάλα και το νερό, αλλά και ένα κλουβί ενσωματωμένο με το σώμα του αεροπλάνου έτοιμο να φιλοξενήσει τον μεγαλόσωμο Τζάκι.

Ύστερα από πέντε ώρες πτήσης από το Σαν Ντιέγκο στη Νέα Υόρκη και με το γεγονός να καλύπτεται από όλα τα μέσα της εποχής, το αεροπλάνο συνετρίβη στην έρημο της Αριζόνας.

Ο πιλότος, ο Martin Jenson, άφησε τον Τζάκι στο κλουβί με τις προμήθειες νερού και γάλακτος που είχαν απομείνει. Ο ίδιος αφού εξασφάλισε τις συνθήκες επιβίωσης του εξαντλημένου λιονταριού ξεκίνησε μια αγωνιώδη προσπάθεια εύρεσης βοήθειας.

 Διασώστες στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου με το λιοντάρι.
Διασώστες στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου με το λιοντάρι

Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες αναζήτησης μέχρι να βρεθεί τελικά η πολυπόθητη τηλεφωνική συσκευή που τον έφερε σε επαφή με τους υπεύθυνους της εταιρίας.

Η ερώτηση ήταν ξεκάθαρη: «Ο Τζάκι είναι καλά»;
Τα νέα ευτυχώς ήταν καλά αφού τόσο η ίδια όσο και ο πιλότος ήταν σώοι και αβλαβείς.

MGM-Lion-6
Φωτογραφία από το αρχείο του «Αεροπορικού και Διαστημικού» Μουσείου, στο Σαν Ντιέγκο
 Ο "Leo" μεταφέρεται με ασφάλεια πίσω.
Ο «Leo» μεταφέρεται με ασφάλεια πίσω.

Ο «τυχερός» Τζάκι αποσύρθηκε σε ζωολογικό κήπο της Φιλαδέλφειας το 1931 και πέθανε το 1935 από καρδιολογικά προβλήματα.

Δείτε την έναρξη της ταινίας «Λευκές Σκιές στις Νότιες Θάλασσες» με την Τζάκι σε πρώτο πλάνο.

Πηγές φωτογραφιών: San Diego Air and Space Museum Archive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Να ζει κανείς ή να μη ζει; Η ταινία «Ο βασιλιάς των λιονταριών» βασίστηκε στον Άμλετ και το τραγούδι των τίτλων είναι στη γλώσσα των Ζουλού! Διαβάστε τις ομοιότητες με τον έργο του Σάιξπηρ…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here