6 Ιουνίου 1944. Οι αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται για απόβαση στην παραλία με την κωδική ονομασία Ομάχα, η οποία βρίσκεται στην ακτή της Νορμανδίας και ήταν ένας από τους πέντε τομείς του σχεδίου των συμμάχων. Καθώς πλησιάζουν δέχονται τα πυρά του γερμανικού πεζικού.

Με αυτή τη σκηνή ξεκινάει η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ η «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν».
O παραγωγός Puschak την είχε χαρακτηρίσει ως την πιο τρελή, γρήγορη και πιο έντονη σκηνή της ταινίας, ενώ οι ιστορικοί και βετεράνοι του πολέμου ανέφεραν ότι είναι η πιο ρεαλιστική σκηνή πολέμου που αποτυπώθηκε στην κάμερα. Κόστισε 11 εκατομμύρια και πήραν μέρος εκατοντάδες κομπάρσοι, εκ των οποίων και μέλη του ιρλανδικού στρατού.

Η σκηνή γυρίστηκε σε διάστημα ενός μήνα. Η δράση προχωρούσε διαδοχικά, από τις βάρκες, στη θάλασσα και τέλος στην παραλία. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της σκηνοθετικής δεινότητας του Σπίλμπεργκ.


Οι κινήσεις της κάμερας και τα ηχητικά εφέ μεταφέρουν τον θεατή σε μια πραγματική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Σπίλμπεργκ χειριζόταν ο ίδιος την κάμερα και χρησιμοποίησε τύμπανα, προκειμένου να κουνιέται φυσικά από τις εκρήξεις.
Ακούγονται μόνο οι ήχοι από τα πυρά των αυτόματων όπλων και τα κύματα που σκάνε πάνω στις βάρκες.
Όταν φτάνουν στην παραλία, επικρατεί χάος. Εκρήξεις, αίματα και διαμελισμένα πτώματα είναι το αποτέλεσμα της μάχης.

O Σπίλμπεργκ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Η σκηνή ήταν τόσο ρεαλιστική, που μερικοί βετεράνοι οι oποίοι την παρακολούθησαν έπαθαν μετατραυματικό σοκ.
Αρκετοί συνεχάρησαν τον Σπίλμπεργκ για την αυθεντικότητα της, ενώ ο ηθοποιός Τζέιμς Ντούχαν που ήταν παρών στην απόβαση στη Νορμανδία, τον επαίνεσε για το αποτέλεσμα.

Η ταινία απαγορεύτηκε στη Μαλαισία γιατί ο Σμπίλμπεγκ αρνήθηκε να κόψει τις βίαιες σκηνές.
Επίσης, το Συμβούλιο Λογοκρισίας της Ινδίας απαγόρευσε την προβολή της και ζήτησε από τον Σπίλμπεργκ να τις κόψει προκειμένου να προβληθεί.
Ο Σπίλμπεργκ αρνήθηκε και αποφάσισε η ταινία του να μην κυκλοφορήσει στην Ινδία.
Όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας παρακολούθησε την ταινία, εντυπωσιάστηκε και διέταξε να επιτραπεί η κυκλοφορία της στους κινηματογράφους.
Ο Σπίλμπεργκ χρησιμοποίησε μέρος των εσόδων για να χτίσει ένα θέατρο στο Εθνικό Μνημείο D-Day προς τιμήν του πατέρα του που πολέμησε στον πόλεμο.

Δείτε τη σκηνή από την απόβαση στην Ομάχα:

Διαβάστε επίσης:Η πραγματική ιστορία που ενέπνευσε τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν». Η μάνα που όντως έχασε τα τρία της παιδιά στο μέτωπο. Οι βετεράνοι που είδαν την ταινία έπαθαν μετατραυματικό σοκ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here