Το 1984 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Γκρέμλινς».
Το έργο συνδυάζει τη φρίκη και το κωμικό στοιχείο στην περίοδο των Χριστουγέννων και θεωρείται από κοινό και κριτικούς ως μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς εκείνης.

Υπόθεση

Ο Γκίζμο

Ο πατέρας του έφηβου Μπίλι,  εντοπίζει ένα παράξενο ζωάκι, το λεγόμενο «μόνγκουαϊ» σε κάποιο κατάστημα. Είναι τόσο χαριτωμένο που αποφασίζει να το αγοράσει και να το κάνει δώρο στο γιο του για τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού του δίνει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα του αξιαγάπητου πλάσματος. Δεν πρέπει να το εκθέτει στον ήλιο, να το ταΐζει και να του ρίχνει νερό στο τρίχωμα.
Ο Μπίλι ενθουσιάζεται με το καινούργιο του κατοικίδιο. Το ονομάζει «Γκίζμο», το φροντίζει και δένεται μαζί του.
Κάποια στιγμή όμως παραβαίνει τους κανόνες που του έχει επισημάνει ο πατέρας του.
Ο Γκίζμο πολλαπλασιάζεται σε μικρότερα μόνγκουαϊ, τα οποία στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε σκανταλιάρικα τερατάκια, τα Γκρέμλινς, τα οποία δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους.

Πως «γεννήθηκαν» τα «Γκρέμλινς»
Η ιστορία των «Γκρέμλινς» επινοήθηκε από τον Κρις Κολόμπους. Όπως έχει εξηγήσει, εμπνεύστηκε τα διαβολάκια αυτά όταν, ένα βράδυ, κοιμόταν στη σοφίτα του σπιτιού του.
«Άκουγα θορύβους, σαν να επρόκειτο για στρατιά από ποντίκια. Περπατούσαν και μασούλαγαν πάνω από το κεφάλι μου μέσα στο σκοτάδι. Ήταν φρικιαστικό. Τρομοκρατήθηκα», έλεγε αργότερα σε συνέντευξή του.
Έπειτα από εκείνη τη νύχτα, αποφάσισε να γράψει το σενάριο, μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι μπορούσε να το κάνει. Δεν υπήρχε η προοπτική να γυριστεί σε ταινία.

Η μεταφορά στον κινηματογράφο
Όταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ διάβασε το σενάριο ενθουσιάστηκε. Το θεώρησε μεγαλοφυές και θέλησε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. «Είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι άλλο σαν κι αυτό. Γι’ αυτό αγόρασα τα δικαιώματα», είχε πει ο παραγωγός και σκηνοθέτης σε συνέντευξή του.

Τα γκρέμλινς δεν άφηναν τίποτα όρθιο στο διάβα τους

Αλλαγές στο σενάριο, κοψίματα στο μοντάζ και πολλές προστριβές
Το σενάριο υπέστη πολλές αλλαγές, ενώ τα γυρίσματα ακυρώνονταν το ένα μετά το άλλο.
Η αρχική εκδοχή του έργου ήταν πολύ πιο σκοτεινή και μακάβρια, με αποτέλεσμα η εταιρεία παραγωγής να αρνηθεί να τη διανείμει στους κινηματογράφους.
Πολλές βίαιες σκηνές κόπηκαν στο μοντάζ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που έδειχνε τη μητέρα του νεαρού Μπίλι να δολοφονείται εν ψυχρώ από τα Γκρέμλινς, με το κεφάλι της να κατρακυλά από τις σκάλες.
Κόπηκαν επίσης σκηνές στις οποίες τα Γκρέμλινς καταβρόχθιζαν όχι μόνο το σκύλο του Μπίλι, αλλά και ανθρώπους στα Mc Donald’s, αδιαφορώντας για τα φαγητά.
Ο Τζο Ντάντε, ο οποίος είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία, δεν ήταν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Όταν του ζητήθηκε από το Σπίλμπεργκ και την παραγωγή να αφαιρέσει κι άλλα αποσπάσματα από την ταινία, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Σπίλμπεργκ προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά μάταια. Ύστερα από καυγάδες και αντιπαραθέσεις, υποχώρησε και του επέτρεψε να τα αφήσει αυτούσια, χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

Η κυκλοφορία στους κινηματογράφους

Στιγμιότυπο από την ταινία, όπου τα Γκρέμλινς επιτίθενται σε μπαρ και σκορπούν τον τρόμο

Όταν η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους, πολλοί θεώρησαν ότι η ιδέα των Γκρέμλινς δεν ήταν πρωτότυπη, αλλά κλεμμένη, από το παιδικό βιβλίο «The Gremlins», που είχε κυκλοφορήσει το 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Γουόλτ Ντίσνεϋ είχε γυρίσει και ταινία (η οποία είχε βασιστεί στο βιβλίο), όπου ο Μπαγκς Μπάνι πάλευε με ένα Γκρέμλιν πάνω σε αεροσκάφος.
«Έχω διαβάσει το βιβλίο και έχω δει την ταινία. Μπορεί να έχω επηρεαστεί λίγο, αλλά τα δικά μας Γκρέμλινς  είναι διαφορετικά. Είναι πράσινα, έχουν μεγάλα στόματα και γελάνε συνεχώς. Κάνουν πολύ άσχημες πράξεις, αλλά απολαμβάνουν την κάθε στιγμή», δήλωνε ο Ντάντε.

Τα γεγονότα στην ταινία εκτυλίσσονται την περίοδο των Χριστουγέννων

Κριτική
Παρά τις πολλές βίαιες σκηνές, η ταινία απέσπασε θετικές κριτικές.  Αναδείχθηκε ως τέταρτη σε έσοδα το 1984, με συνολικά κέρδη 148.168.459 δολάρια.
Το 1990, γυρίστηκε το δεύτερο μέρος των Γκρέμλινς, με τίτλο  «Gremlins 2: The New Batch». Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώθηκε ότι  θα γυριστεί και τρίτο μέρος, το οποίο θα αποτελεί τον επίλογο της ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς είναι σήμερα η μονοκατοικία όπου γυρίστηκε η διάσημη ταινία ‘’Μόνος Στο Σπίτι’’; Η οικία πουλήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. Δείτε τις φωτογραφίες…


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here