Σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά τοπία του νησιού και ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO.

Είναι το σήμα κατατεθέν της λατρείας της θεάς Αφροδίτης και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αρχαία βασίλεια της Κύπρου.
Κατά τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ο Πτολεμαίος διέλυσε τα κυπριακά βασίλεια και έτσι η περιοχή γνώρισε λαμπρές μέρες στα ελληνιστικά χρόνια, ως έδρα των κυβερνητών της Κύπρου, όταν αυτή εντάχθηκε στο βασίλειο των Πτολεμαίων.

Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, όταν το 58 π.Χ κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, παρέμεινε πρωτεύουσα του νησιού και διοικητική έδρα.
Η πόλη γνώρισε μεγάλη πολιτιστική ακμή και αυτό το μαρτυρούν μέχρι σήμερα οι επαύλεις, τα ψηφιδωτά, τα ανάκτορα, το ωδείο, το αρχαίο θέατρο και οι εντυπωσιακοί λαξευμένοι τάφοι.

Το 45 μ.Χ. όταν έφτασαν οι απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος κατά τη διάρκεια της πρώτης χριστιανικής περιοδείας ο Παύλος εισέπραξε στην πόλη «σαράντα παρά μία» μαστιγώσεις από τους Ρωμαίους κυβερνήτες.
Ωστόσο, ο Παύλος κήρυξε τον Χριστιανισμό ενώπιον του Ρωμαίου Σέργιου Παύλου ο οποίος ασπάστηκε τη νέα θρησκεία και έτσι η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα που κυβερνήθηκε από Χριστιανό.

Οι συνεχείς επιδρομές των Αράβων, οι συχνοί σεισμοί και οι καταστροφές, οδήγησαν στην παρακμή της και τα ηνία της πρωτεύουσας ανέλαβε η Σαλαμίνα.
Στα μεσαιωνικά χρόνια έγινε γνωστή ως «Κτήμα», καθώς ήταν κτήμα βασιλικό (φέουδο).
Στην τουρκοκρατία η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερη παρακμή, στα χρόνια της αγγλοκρατίας οικοδομήθηκαν κάποια έργα, όμως τη μεγαλύτερη ακμή γνώρισε μετά το 1974 όταν και έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και πολιτιστικά κέντρα του νησιού.

Η Πάφος σήμερα έχει εκλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2017.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Αναγνωρίζετε την πόλη της φωτογραφίας; Μέσα σε ελάχιστα χρόνια έγινε ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Κύπρου με διεθνή φήμη  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here