Κείμενο της αναγνώστριας Ναταλίας Μπασδέκη

Η ιστορία του Gao Zhisheng μοιάζει να είναι βγαλμένη από ένα μυθιστόρημα, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Πολύς κόσμος στην Ελλάδα έμαθε για την ζωή του στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2015 όταν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ξεπερνώντας τον Φόβο», που έγινε προς τιμήν του από την σκηνοθέτιδα Wenjing Μa.

Ο Gao, γεννημένος σε ακραία φτώχεια, ξεπέρασε απίστευτα εμπόδια για να γίνει ένας από τους 10 κορυφαίους δικηγόρους της Κίνας την δεκαετία του 90′. Βραβεύτηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2001 και προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης.
Μίλησε ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα απαγορευμένο θέμα στην κοινωνία όπου ζούσε, απήχθη και βασανίστηκε.
Η γυναίκα και τα παιδιά του τέθηκαν επίσης υπό κράτηση από τη μυστική αστυνομία.

«Ο δρόμος μου είναι στρωμένος με αγκάθια και παγίδες. Είναι βαμμένος με το αίμα και τα δάκρυα αυτών που τον βάδισαν πριν από μένα…» Gao Zhiseng

«Ο δρόμος μου είναι στρωμένος με αγκάθια και παγίδες. Είναι βαμμένος με το αίμα και τα δάκρυα αυτών που τον βάδισαν πριν από μένα…» Gao Zhiseng
Υπερασπιστής των φτωχών και των μειονοτήτων

Ο Gao Zhisheng, λόγω της ιδιοσυγκρασίας του και των χριστιανικών του πεποιθήσεων, αναλάμβανε συχνά δωρεάν υποθέσεις φτωχών ανθρώπων, αδικημένων από το κράτος, καθώς και πολλών ευπαθών ομάδων που διώκονταν για τα δικαιώματα τους.
Μέσα σε αυτούς ήταν και ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μια ομάδα ανθρώπων που διώκονται από το καθεστώς από τον Ιούλιο του 1999 για τις πνευματικές τους πεποιθήσεις.
Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων τον είχε ευαισθητοποιήσει πάρα πολύ καθώς διαπίστωσε ότι είχαν τις πιο αυστηρές κυρώσεις απ’ όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους συνείδησης (Χριστιανούς, Θηβετιανούς, Ουιγούρους κλπ).
Ο Gao κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας του βρήκε πολλές φορές τις πόρτες της κρατικής μηχανής κλειστές.
Είχε δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα που του έλεγαν ότι θα έμπαινε σε κίνδυνο ο ίδιος και η οικογένεια του αν συνέχιζε την έρευνα του.

8
Το Φάλουν Γκονγκ (γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα) είναι μια αρχαία μορφή άσκησης καλλιέργειας (τσιγκόνγκ) και βασίζεται στις  αρχές της Αλήθειας της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας. Κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης της Κίνας λόγω της αθεϊστικής ιδεολογίας, η άσκηση καλλιέργειας στιγματίστηκε ως «δεισιδαιμονία» και διώχτηκε άγρια.

Ένιωθε εγκλωβισμένος και το 2005 παραιτήθηκε με δημόσια δήλωση από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Έστειλε ανοικτή επιστολή προς την ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου ανέφερε τα ακραία βασανιστήρια που υφίστανται οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.

Φάλουν Γκονγκ

2
Η Κίνα αποκήρυξε το Φάλουν Γκόνγκ  ως κακιά αίρεση και απειλή για το Κόμμα και ξεκίνησε μια συστηματική δίωξη. Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια χιλιάδων ασκούμενων, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν με βία στη φυλακή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κακοποιηθεί και έχουν χάσει τις ζωές τους, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.
Τι είναι όμως το Φάλουν Γκονγκ που ο  Gao Zhisheng υπερασπίστηκε βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή;

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια αρχαία παραδοσιακή κινέζικη άσκηση για το νου και το σώμα που αναβίωσε στην Κίνα το 1992.
Η διδασκαλία του βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Αλήθειας, Καλοσύνης και Ανεκτικότητας, ως μέσο ανάπτυξης της φύσης του ανθρώπου.
Οι αναζωογονητικές και ηθικές διδασκαλίες του αφύπνισαν πάρα πολλούς ανθρώπους, χαρίζοντας τους υγεία και εσωτερική ηρεμία.
Το 1993 βραβεύτηκε από την Κρατική Ένωση Τσιγκόνκ ως η πιο ευεργετική άσκηση και μέσα σε μόλις λίγα χρόνια το εξασκούσαν περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι στα πάρκα τα πρωινά.

Παρά την ειρηνική φύση του η ραγδαία εξάπλωση του είχε ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια του γενικού γραμματέα του κόμματος Τζιανγκ Ζεμίνγκ.

Η Κίνα σύντομα  αποκήρυξε το Φάλουν Γκόνγκ  ως επικίνδυνη  αίρεση και απειλή για το Κόμμα και ξεκίνησε συστηματικές διώξεις.
Η πολιτιστική επανάσταση είχε επιβάλλει επίσημα τον αθεϊσμό και οι οπαδοί του Φάλουν Γκονγκ που ξεπερνούσαν σε αριθμό τα μέλη του Κ.Κ.Κ., βρέθηκαν αυτομάτως στο στόχαστρο.
Παρακάμπτοντας τον νόμο, στις 20 Ιουλίου το ’99 τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο Τζιανγκ Ζεμίνγκ διέταξε να γίνει έφοδος στα σπίτια χιλιάδων ασκουμένων και να οδηγηθούν βίαια στη φυλακή.

7
Η έρευνα των Ντέιβιντ Κίλγκουρ και Ντέιβιντ Μάτας που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης έδειξε ότι στην Κίνα υπήρξε συστηματική αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκόνγκ με σκοπό το κέρδος. Η αποκάλυψη προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σταδιακά ο κινέζικος λαός εξαιτίας της άγνοιας, της παραπληροφόρησης και του φόβου άρχισε να γίνεται επιφυλακτικός σε όλα αυτά.

Το αποκορύφωμα της προπαγάνδας καταγγέλλεται ότι ήταν η στημένη αυτοπυρπόληση 5 ανθρώπων στην πλατεία Τιενανμέν, από τους οποίους όσοι επέζησαν δήλωσαν ότι ήταν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα πρόσφορο έδαφος για να «δικαιολογηθούν» πράξεις βίας σε βάρος των οπαδών του Φάλουν Γκόνγκ .

Οι διεθνείς καταγγελίες για εμπόριο οργάνων
Ο Gao Zhisheng είναι ένας σύγχρονος ήρωας που θυσιάστηκε για τους άλλους. Ακολουθώντας την συνείδηση του, δεν φοβήθηκε για την σωματική του ακεραιότητα και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα για τους άλλους. Η ιστορία του είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανθρωπότητα.
Ο Gao Zhisheng πέρασε εννέα χρόνια στη φυλακή επειδή υπερασπίστηκε μέλη του Φάλουν Γκόνγκ και κατήγγειλε αφαιρέσεις οργάνων για εμπορικούς σκοπούς

Ο Gao ένιωσε καθήκον και χρέος του να διερευνήσει προσωπικά και εκτενέστερα την υπόθεση αυτή απ’ όλες τις πλευρές και κατάφερε να έρθει σε επαφή με κάποιους ασκούμενους που κρύβονταν στα σπίτια τους.
Παράλληλα είχαν αρχίσει έρευνες για αυτή τη δίωξη και από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ήταν δύο γνωστοί Καναδοί δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ντέιβιντ Κίλγκουρ και Ντέιβιντ Μάτας, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2006 δημοσίευσαν στο κοινό την εκτενή τους έρευνα “Bloody Harvest”.
Η έρευνα αυτή έφερε στο φως τα ακραία βασανιστήρια που υποβάλλονται οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, με χειρότερο απ’ όλα την συστηματική αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους από τα ίδια τα κρατικά νοσοκομεία με σκοπό το κέρδος!

Ο Gao Zhisheng αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος άρχισε να στέλνει ανοιχτές επιστολές στην ίδια την κυβέρνηση και σε επικεφαλής κρατών στο εξωτερικό, ζητώντας τους να σταματήσουν αυτήν την δίωξη και τις αφαιρέσεις οργάνων.
Το 2006 ο Gao συνελήφθη από τις κινέζικες αρχές και από τότε πέρασε τα επόμενα εννέα χρόνια στην φυλακή και σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπέστη αμέτρητα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.
Στις 25 Σεπτεμβρίου το 2015 η γυναίκα του Gao, Geng He ανέφερε στην Epoch Times ότι ο Gao επέστρεψε ασφαλής στο σπίτι, παρόλα αυτά ήταν ακόμα περιορισμένος και σε στενή παρακολούθηση από τις αρχές.
Στη συνέχεια η Epoch Times δημοσίευσε μια συνέντευξη όπου μίλησε ο ίδιος, περιγράφοντας τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια της αστυνομίας και των κινεζικών αρχών και επικρίνοντας τους ηγέτες της Δύσης για την απροθυμία τους να μιλήσουν ενάντια στις αγριότητες που διαπράχθηκαν από το κινεζικό καθεστώς.

1
Το 2015 άρχισε η συλλογή υπογραφών παγκοσμίως για να σταματήσουν οι διώξεις κατά του Φάλουν Γκονγκ

Ο Bob Fu, διευθύνων της ChinaAid, ενός μη κερδοσκοπικού χριστιανικού οργανισμού, όπου ο Gao ανέφερε στα μέλη του τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη, ανέφερε: «Η Κίνα έχει γίνει ουσιαστικά η μεγαλύτερη φυλακή σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να μάθει από τα μαθήματα της δεκαετίας του 1930 και την περίπτωση του Χίτλερ».

Από το 1999 μέχρι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ασκούμενοι του Φάλουν Γκόνγκ διώκονται με παρακολουθήσεις, συλλήψεις, ψυχιατρικά και σωματικά βασανιστήρια. Πάνω από 500.000 είναι έγκλειστοι σε φυλακές, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και κέντρα πλύσης εγκεφάλου. Πάνω από 3.500 έχουν πεθάνει αποδεδειγμένα κατά την κράτηση τους από τις κινέζικες αρχές. Ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται πολλαπλάσιος.
Το 2015 άρχισε η συλλογή υπογραφών παγκοσμίως όπου καλείται να δικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της Κίνας ο Τζιάνγκ Ζεμίνγκ για την ευθύνη που φέρει για την δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, τον βασανισμό και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Κείμενο της αναγνώστριας Ναταλία Μπασδέκη

Σημείωση: Η  «Μηχανή του Χρόνου» δέχεται κείμενα αναγνωστών και αν είναι στο πνεύμα της σελίδας μας, θα τα δημοσιεύουμε. Φυσικά δεν παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στα κείμενα, ούτε και φέρουμε ευθύνη για τυχόν ανακρίβειες. Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενα με ένα σύντομο βιογραφικό σας στο: [email protected]

Τσιανγκ Κάι Σεκ
Τσιανγκ Κάι Σεκ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 Τσιανγκ Κάι Σεκ, ο ηγέτης που πολέμησε τον Μάο και ηττήθηκε κατά κράτος. Κι όμως είχε συμμαχήσει μαζί του για να πολεμήσουν την Ιαπωνία. Μετά την ήττα του από τον «μεγάλο τιμονιέρη» ίδρυσε την δημοκρατία της Ταϊβάν

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here