Περίπου 8 εκατομμύρια άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια υπολογίζεται ότι θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα μπορούσαν να θεωρηθούν «παράπλευρες απώλειες», αλλά η ιστορία απέδειξε ότι η αυτοθυσία τους επηρέασε καθοριστικά την ψυχολογία των στρατιωτών και την έκβαση κρίσιμων μαχών.

Οι αμερικανοί στρατιώτες που βίωσαν από κοντά τη βαναυσότητα του πολέμου, θέλησαν να ευχαριστήσουν τα άλογα τους που θυσιάστηκαν για τον κοινό σκοπό. Δεν ξέχασαν ότι μέσα στον παραλογισμό και τον διαρκή φόβο τα τετράποδα έμειναν μέχρι τέλους οι πιστοί σύντροφοί τους.

Η συγκινητική λήψη έγινε το 1915 και δείχνει 650 στρατιώτες στο Νέο Μεξικό παρατεταγμένους σε σχηματισμό. Η λήψη από ψηλά δείχνει ότι οι στρατιώτες σχηματίζουν με το σώμα τους το κεφάλι ενός αλόγου.

Το συγκινητικό "ευχαριστώ" των Αμερικανών στρατιωτών στα άλογα τους
Το συγκινητικό «ευχαριστώ» των Αμερικανών στρατιωτών στα άλογα τους

Μετέφεραν στο μέτωπο τρόφιμα, νερό, πυρομαχικά και ιατρικά εφόδια. Από το 1 εκατομμύριο άλογα που εξήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις 60.000 επέστρεψαν πίσω!
H γενναιότητα τους εξιστορείται στο βιβλίο «War Horse» του Michael Morpurgo.

Κατά το πρώτο έτος του πολέμου η ύπαιθρος είχε αδειάσει από πολλές ράτσες αλόγων ιππασίας. Μια εξέλιξη που δυσκόλεψε πολύ την επιβίωση των αγροτικών οικογενειών που είδαν τα καλύτερά τους άλογα να επιτάσσονται από την κυβέρνηση. Η παρουσία τους είχε ζωτική σημασία για τη συνέχιση της πολεμικής προσπάθειας με αποτέλεσμα, πολλές φορές, Γερμανοί σαμποτέρ να στήνουν μυστικές  επιχειρήσεις για να τα δηλητηριάζουν κατά τη μεταφορά τους από την Αγγλία.

Η σπαρακτική στιγμή όπου το άλογο στέκεται δίπλα στο νεκρό αναβάτη του
Η σπαρακτική στιγμή όπου το άλογο στέκεται δίπλα στο νεκρό αναβάτη του

Όταν ένας στρατιώτης έχανε τον «τετράποδο σύντροφό» του στη μάχη βίωνε την απώλεια έντονα, σχεδόν ισοπεδωνόταν ψυχολογικά. Το δέσιμο ήταν μεγάλο και οι μέρες πολύ δύσκολες.
Στις φονικές μάχες του Σομμ και Πασεντάλε υπολογίζεται ότι οι απώλειες των αλόγων ήταν περισσότερες από τις ανθρώπινες.
Ο ιστορικός – συγγραφέας Σάιμον Μπάτλερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήταν η πρώτη και τελευταία παγκόσμια σύγκρουση κατά την οποία τα άλογα διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο».

Στρατιώτες θάβουν τα άλογα τους σε ομαδικό τάφο
Στρατιώτες θάβουν τα άλογα τους σε ομαδικό τάφο

Στο τέλος του πολέμου κάποια από τα άλογα πουλήθηκαν για το κρέας τους ενώ λίγα ήταν τα τυχερά που επέστρεψαν και συνέχισαν να ζουν μαζί τις αγροτικές οικογένειες που τα είχαν μεγαλώσει.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επηρεασμένος από το βιβλίο «War Horse» σκηνοθέτησε την ταινία «West End» που αναλύει τον σημαντικό ρόλο των αλόγων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: History

buddies-nap-l-700x548
Διαβάστε επίσης στη Μηχανή του Χρόνου: Τα ζώα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Τα κατοικίδια που έγιναν σύντροφοι των στρατιωτών και πολύτιμοι συνεργάτες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here