Ένα τραυματισμένο μωρό κλαίει στον βομβαρδισμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης, θύμα των ιαπωνικών βιαιοπραγιών εναντίον της Κίνας. Τη φωτογραφία τράβηξε ο H. S. Wong και είναι μία από τις 100 πιο δυνατές εικόνες του περασμένου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της μάχης της Σαγκάης, στον δεύτερο σινο-ιαπωνικό πόλεμο, οι ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας και βομβάρδισαν τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ήταν ένα Σάββατο του Αυγούστου του 1937 κι έμεινε στην ιστορία ως το «ματωμένο Σάββατο».
Ο Wong ακούγοντας τον θόρυβο, πήρε το αυτοκίνητό του και οδήγησε γρήγορα προς τον κατεστραμμένο σταθμό.

Η μαρτυρία του φωτογράφου:

«Ήταν ένα φρικτό θέαμα. Άνθρωποι προσπαθούσαν ακόμα να σηκωθούν. Νεκροί και τραυματίες βρίσκονταν στις αποβάθρες και τις γραμμές. Ανθρώπινα μέλη ήταν διασκορπισμένα παντού. Μόνο η δουλειά μου με βοήθησε να ξεχάσω αυτά που έβλεπα.

Σταμάτησα για να αλλάξω φιλμ στη φωτογραφική μηχανή και τότε παρατήρησα ότι τα παπούτσια μου ήταν μέσα στο αίμα. Τραβούσα εικόνες από τις φλεγόμενες γέφυρες και κάποια στιγμή είδα έναν άντρα να σηκώνει ένα μωρό από τις γραμμές και να το μεταφέρει στην αποβάθρα. Η μητέρα του ήταν νεκρή. Ο άνδρας επέστρεψε για να πάρει άλλο ένα τραυματισμένο παιδί.
Καθώς φωτογράφιζα, άκουσα τον ήχο των αεροπλάνων που επέστρεφαν. Γρήγορα, τράβηξα κι άλλες φωτογραφίες . Έτρεξα προς το παιδί, σκοπεύοντας να το μεταφέρω σε ασφαλές σημείο, αλλά εκείνη την ώρα επέστρεφε ο πατέρας του. Τα αεροπλάνα πέρασαν αλλά δεν έριξαν βόμβες».

Ο Wong ποτέ δεν έμαθε το όνομα του μωρού ούτε αν ήταν αγόρι ή κορίτσι ή αν επέζησε. Το επόμενο πρωί πήρε το φιλμ και πήγε στα γραφεία της China Press, όπου έδειξε τη φωτογραφία στον Αμερικανό δημοσιογράφο Malcolm Rosholt, λέγοντας «κοίταξε αυτό!».

Ο φωτογράφος έγραψε αργότερα οτι το πρωί της επόμενης ημέρας οι εφημερίδες ανέφεραν ότι περίπου 1.800 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, περίμεναν στο σιδηροδρομικό σταθμό κι ότι οι Ιάπωνες πιθανώς να θεώρησαν πως επρόκειτο για μετακίνηση στρατευμάτων. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Σαγκάης λιγότερα από 300 άτομα επέζησαν.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε πολλά έντυπα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου και υπολογίζεται ότι την είδαν περισσότεροι από 136 εκατομμύρια αναγνώστες, ενώ προκάλεσε την οργή της Δύσης για την ιαπωνική βία στην Κίνα.

Ο Wong μπήκε σε περιπέτειες, καθώς Ιάπωνες εθνικιστές τον κατηγόρησαν ότι η φωτογραφία ήταν πλαστή, ενώ η κυβέρνηση τον επικήρυξε με 50.000 δολάρια, ποσό που το 2015 αντιστοιχούσε σε 820.000 δολάρια.
Ο Wong έφυγε με την οικογένειά του για το Χονγκ Κονγκ το οποίο ήταν τότε βρετανική αποικία. Από τη φωτογραφία αποσύρθηκε δεκαετία του ’70 . Πέθανε στο σπίτι του στην Ταϊπέι από διαβήτη, σε ηλικία 81χρόνων, το 1981.

Διαβάστε: Γιατί οι Σοβιετικοί παρελαύνουν ημίγυμνοι στη Μόσχα; Το πρόγραμμα του Στάλιν που εκπαίδευε τους νέους για την εργασία και τον πόλεμο. Το επανέφερε ο Πούτιν

 

 

Διαβάστε: Η φωτογραφία του ιερέα την ώρα που ξεψυχάει βοηθώντας τα θύματα στα ερείπια των δίδυμων πύργων. Έκανε αγώνα για τις ιερόδουλες και τα ορφανά

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here