Δεξιά στη φωτογραφία είναι η σύζυγος του Σάχη με έναν από τους γιους του. Εντύπωση προκαλεί και η άλλη γυναίκα της φωτογραφίας η οποία έχει ανδροπρεπή εμφάνιση παρόλο που ανήκε στο χαρέμι.

Η κυρία της παρακάτω φωτογραφίας με την έντονη τριχοφυΐα είναι η Anis al Doleh σε μια άλλη πόζα και είναι μια από τις 84 συζύγους του σάχη της Περσίας, Νασρεντίν. Κυβέρνησε για 48 χρόνια από το 1848 έως το 1896 οπότε και δολοφονήθηκε. Υπήρξε ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία του Ιράν.

Anis al Doleh

Η Anis είχε δεχτεί πολλές προτάσεις γάμου τις οποίες απέρριψε, παρόλο που δεν είχε την συμβατική εικόνα της καλλονής. Δεν είχε κανένα κοινό με τη Σοράγια, που έζησε βέβαια πολλά χρόνια μετά όταν το πρότυπο της ομορφιάς είχε αλλάξει. Μάλιστα και το υπόλοιπο χαρέμι του Νασρεντίν αποτελούταν από τριχωτές γυναίκες και αυτό γιατί θεωρούνταν τυχερές.

Δεν έβγαζαν τα φρύδια τους, ήθελαν να είναι ενιαία. Φορούσαν φαρδιά ρούχα τα οποία αναδείκνυαν ακόμα περισσότερο τις ατέλειες της εξωτερικής τους εμφάνισης. Ήταν παχουλές. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η έντονη τριχοφυΐα στα άνω χείλος που σχηματίζει μουστάκι. Τη θεωρούσαν σημάδι θηλυκότητας και όσες δεν είχαν προσπαθούσαν να τονίσουν με μολύβι ώστε να φαίνεται ακόμα περισσότερο.

Ο Σάχης δεν άφηνε κανέναν ξένο να τις πλησιάσει για να τις φωτογραφίσει.

Όσες φωτογραφίες έχουν σωθεί, είναι από μια φωτογράφιση που είχε κάνει ο ίδιος ο Νασρεντίν. Αγαπούσε τη φωτογραφία από μικρό παιδί και δεν έχανε ευκαιρία να απαθανατίζει στιγμές μέσα από το παλάτι με τις γυναίκες και τα παιδιά του. Για τον μοναδικό λόγο που δεν έμεινε στην ιστορία ήταν οι ηγετικές του ικανότητες.

Υπήρξε συλλέκτης, ποιητής, ζωγράφος, φωτογράφος και ο πρώτος Σάχης που ταξίδεψε στην Ευρώπη. Είχε τόσο μεγάλη αδυναμία στην Τέχνη της φωτογραφίας που λέγεται ότι είχε μετατρέψει μια αίθουσα του ανακτόρου σε στούντιο

Ο ίδιος ο Ναρσεντίν εκτύπωσε τις φωτογραφίες και τις φύλαξε σε άλμπουμ στο παλάτι. Ήταν ο πρώτος Σάχης που κρατούσε δικό του ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα μελλοντικά του σχέδια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here