Στις 5 Ιουνίου 1962, ο Πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζόν Κένεντι, ως επίσημος καλεσμένος του.

Η επίσκεψή του, έγινε την εποχή που ο Μακάριος μελετούσε το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου.
Ήταν η εποχή που οι ΗΠΑ έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, λόγω της «αδράνειας που επεδείκνυε η Βρεττανία» ενώ ο Μακάριος σκεφτόταν ξανά τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και την πιθανή τροποποίησή τους.

Το 1979, ο έμπιστος του Μακαρίου, πρέσβης Νίκος Κρανιδιώτης, με μια επιστολή του προς τον Αβέρωφ αποκάλυπτε τι συνέβη η μέρα της ιστορικής επίσκεψης του Μακαρίου στις ΗΠΑ.

Ο Κένεντυ αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις του Μακαρίου με τη Βοστώνη, την ιδιαίτερη πατρίδα τού και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος κατέχει εξαιρετική και στρατιωτική θέση στον κόσμο. Καταβάλατε Μακαριότατε, σοβαρές προσπάθειες ώστε να διατηρήσει η χώρα σας τη θέση αυτή και την υγιή απόστασή της ως ανεξάρτητη χώρα. Οι αγώνες σας είναι πολύ γνωστοί. Σας αναγνωρίζουμε και σας θαυμάζουμε Μακαριώτατε, ως θαρραλέο μαχητή της ελευθερίας».

«Σε μια στιγμή ευφορίας, περί το τέλος του προγεύματος, ο Μακάριος, με το σύνηθες φιλοπαίγμον ύφος του, απευθυνόμενος προς τον Κέννεντυ είπε “Κύριε πρόεδρε, αν ήξερα ότι θα εκλεγείτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα υπέγραφα το 1959 τις Συμφωνίες. Με τη δική σας παρέμβαση, τα πράγματα θα ημπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα”».

Ο Κέννεντυ, που μέχρι τη στιγμή εκείνη ήταν φιλομειδής και ευχάριστος, πήρε απότομα σοβαρό ύφος και απάντησε: “Όχι Μακαριότατε, πολύ καλά κάνατε και τις  υπογράψατε. Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να επιτύχετε. Άλλωστε, πρέπει να ξέρετε ότι πολλά μεσολαβούν μεταξύ των χειλέων του Προέδρου και των εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας”».

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η θρυλική επίσκεψη του Μακάριου στην Κίνα, που εξόργισε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Έσφιξαν τα χέρια και ο Μακάριος χαρακτήρισε τον Μάο «την πλέον εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του»  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here